Drobné zboží z čínských e-shopů zřejmě zdraží. Nebude osvobozeno od DPH

Drobné zboží, které si Češi objednávají především z čínských e-shopů, v budoucnu pravděpodobně zdraží. Poslanci podpořili v prvním kole vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek do 22 eur (asi 560 korun).

Zrušení osvobození od DPH platí pro všechny zásilky ze třetích zemí (nejen z Číny). Celounijní opatření by mělo zemím sedmadvacítky přinést až sedm miliard eur na DPH a zrušit konkurenční výhodu e-shopů ze států mimo Unii.

Norma reaguje na nové předpisy EU k přeshraničnímu elektronickému obchodu. Zákon měl být původně účinný už od 1. ledna letošního roku. Vláda totiž předložila novelu poslancům v květnu 2020, ale ti se k jejímu projednání dostali až letos v březnu.

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohly dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu, a dosud měly velkou konkurenční výhodu,“ upozorňuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Evropané ročně nakoupí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Do Česka jich v roce 2019 dorazilo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů. Češi tak v Evropě patří k největším odběratelům levného „čínského“ zboží z internetových obchodů.  

Na zájem o čínské zboží to nebude mít vliv

„Zavedení DPH na balíčky z Číny bude sice znamenat zdražení pro konečného zákazníka, ale vliv na poptávku bude naprosto zanedbatelný. Zájem o toto zboží dlouhodobě roste a bude růst minimálně stejným tempem nehledě na toto nevelké zdražení. Tyto produkty a jejich cena zůstanou nadále natolik atraktivní, že každý měsíc budou do České republiky proudit stovky tisíc kusů drobných zásilek,“ myslí si Marcela Hrdá z poradenské společnosti Moore Czech Republic.

„Měsíčně distribuujeme desítky tisíc těchto balíčků a kapacitně se připravujeme na několikanásobně větší vytížení. Zavedení DPH bude sice znamenat zdražení, ale ceny za tyto produkty jsou natolik nízké, že i přes zdražení půjde řádově o koruny či desetikoruny za kus. To na spotřebitele nemá takový vliv,“ doplňuje Ondřej Vaňha z První novinové společnosti.

Zjednodušení administrativy k DPH v rámci EU

Novela zákona také rozšiřuje takzvanou „působnost zvláštního režimu jednoho správního místa pro výběr DPH“. Díky němu plátcům odpadá administrativa spojená s nutností se registrovat k DPH a plnit povinnosti v každém členském státě, v němž obchodník prodává zboží nebo poskytuje služby.

Takovým obchodníkům bude nově stačit zaregistrovat se na on-line portálu a jeho prostřednictvím podávat daňová přiznání a platit DPH za plnění v jiných členských státech Evropské unie.

Podnik, který prodává své zboží za hranice nebo nabízí v ostatních zemích své digitální služby, bude moci (do 10 tisíc eur ročně) uplatňovat pravidla pro DPH používaná ve své domovské zemi.

jap

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme