Držiteli titulu EY Podnikatel roku 2021 Olomouckého kraje se stali Jiří Nesvadbík a Ladislav Vrána, jejichž žaluzie NEVA lze najít na budovách po celém světě

Společnost EY pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka vyhlásila vítěze 16. ročníku soutěže EY Podnikatel roku Olomouckého kraje. Titul putuje do rodinného výrobního podniku NEVA v Králicích na Hané.

Podnik s ročním půlmiliardovým obratem týdně vyrobí na 2 000 žaluzií, jež putují nejen do Česka, ale i celé Evropy či Blízký východ. Nezávislá porota je ocenila mimo jiné také za přístup k udržitelnému podnikání, automatizaci výroby i nadstandardnímu servisu, který zákazníkům poskytují již přes 30 let. 

Zleva: Ladislav Vrána a Jiří Nesvadbík, majitelé společnosti ŽALUZIE NEVA s.r.o. a držitelé titulu EY Podnikatel roku 2021 Olomouckého kraje | EY Podnikatel roku

Počet účastníků soutěže se v Olomouckém kraji oproti minulému ročníku zdvojnásobil. Porota, jíž předsedal loňský celostátní vítěz a držitel titulu EY Podnikatel roku 2020 České republiky Josef Průša, tak měla nelehký úkol vybrat letošního držitele krajského titulu. Olomoucký kraj dokazuje, že navzdory pandemii, která ve značné míře ochromila podnikání napříč obory, je v Česku stále velké množství houževnatých podnikatelských osobností majících potenciál obstát v tvrdé tuzemské i mezinárodní konkurenci.

„Za nás je ocenění velkou poctou i překvapením. Tím spíše, že jsme uspěli v tak silné konkurenci, která se neschází každý rok. Určitě je to i závazek do dalšího období, abychom pokračovali ve stejných šlépějích, stále jako rodinná firma, která má podporu a uznání ostatních,“ uvedli krátce po převzetí ocenění Jiří Nesvadbík a Ladislav Vrána z podniku NEVA.

O vítězi minulého ročníku si přečtěte v článku Podnikatelem roku 2020 se stal Josef Průša.

„Významným hodnotícím kritériem při výběru vítěze je přístup podnikatelů k udržitelnému podnikání. Pánové Nesvadbík a Vrána ukazují, jak lze podnikat světově a udržitelně zároveň. Na špičce svého oboru jsou rovněž v oblasti automatizace výroby. Do budoucna plánují předat firmu dětem a já držím palce, ať se jim generační výměna rovněž povede,“ popřála vítězům Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice, která také upozornila, že podnikatelé z Olomouckého kraje, kteří v minulosti prošli soutěží EY Podnikatel roku, patří k nejaktivnějším ve smyslu vzájemné podpory a sdílení zkušeností. „V rámci pravidelných setkání „Klubu absolventů EY Podnikatele roku“ se jim daří naplňovat jednu ze základních myšlenek soutěže, kterou je posilování vztahů a kultivace českého podnikatelského prostředí,“ dodala.  

„Letošní udělení titulu Podnikatel roku Olomouckého kraje má pro mě zvláštní význam – oceňujeme totiž ty, kteří zvládli podnikat a prosperovat v době, která byla mimořádně obtížná. Uznání a poděkování si však zaslouží všichni podnikatelé, kteří celospolečenská omezení zvládli a dokázali svoje firmy i živnosti z nelehké situace vyvést,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2021 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2022. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2022 a bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti čtyř zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

Zdroj: EY Podnikatel roku

• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme