Dubaj plánuje autonomní leteckou přepravu

Dubajské úřady uzavřely dohodu, která má uvolnit cestu pro autonomní vzdušnou přepravu. Jejich snaha navazuje na nový zákon Spojených arabských emirátů o provozu bezpilotních vzdušných prostředků.

SAE | Sophie James / Shutterstock.com

Dohodu o spolupráci letos v srpnu podepsali zástupci Úřadu pro silniční cesty a dopravu (RTA) a Vzdušné a navigační služby (DANS). Umožní definici bezpečnostních protokolů a leteckých koridorů k zabezpečení autonomní letecké dopravy prostřednictvím vyspělých technologií v rámci dubajského emirátu.

Dohoda společně s novým zákonem vytváří potřebný rámec k přípravě nezbytných pravidel týkajících se provozu autonomních leteckých prostředků určených k přepravě osob a zboží a ke spolupráci na výzkumu, vývoje a inovací v oblasti autonomní přepravy. Legislativa bude mimo jiné upravovat proces udělování vládních povolení veřejným a soukromým subjektům za účelem poskytování souvisejících služeb letecké taxislužby a doručování zásilek drony.

Dubaj se tímto krokem výrazně posouvá k postupné implementaci autonomní letecké přepravy, která je klíčovou součástí vize Spojených arabských emirátů. V rámci této vize plánuje Dubaj navýšit podíl autonomní dopravy na 25 % do konce roku 2030. RTA již v minulosti provedla několik zkušebních testů autonomní letecké taxislužby ve spolupráci s vývojáři z čínské společnosti EHang a německého Volocopter.

Spojené arabské emiráty budou v této souvislosti intenzivně rozvíjet fyzickou a virtuální infrastrukturu potřebnou pro celé spektrum bezpilotních vzdušných prostředků, což je skvělou příležitostí pro inovativní české společnosti zejména z odvětví civilního letectví.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty). Autor: Daniel Blažkovec, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Spojené arabské emiráty
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme