Dun & Bradstreet letos podruhé zvyšuje rating Velké Británii

Podle zprávy Dun & Bradstreet dlouhodobý ekonomický potenciál Velké Británie převyšuje potenciál většiny evropských zemí.

„Z krátkodobého pohledu se ekonomika rychle zotavuje z recese vyvolané pandemií COVID-19, nicméně nejistota vlivu brexitu zatemňuje dlouhodobější výhled,“ uvádí se ve zprávě světového lídra v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení v souvislosti s upgradem Velké Británie o jeden kvartil z kategorie mírného rizika DB3a do kategorie nízkého rizika DB2d.

Analýza se opírá o vysoký mezi kvartální růst HDP ve 2. čtvrtletí o 4,8 %, a meziročně dokonce o 22,2 %. Lockdown v Anglii lockdown skončil na jaře, a tak prudký ekonomický růst nebyl překvapením, ačkoliv dvouciferný růst lze vysvětlit nízkou srovnávací základnou. „To znamená, že Velká Británie pohodlně překonala sousední eurozónu a vyhlídky na oživení jsou postaveny na zdravých základech,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Nejpříznivější investiční klima má aktuálně podle hodnocení Dun & Bradstreet Norsko, které je na nejnižším stupni rizika investice (DB1d), za ním s nízkým rizikem následuje Dánsko (DB2a) a shodně Německo se Švédskem (DB2b). Na stejném stupni jako Velká Británie je hodnoceno Rakousko, Finsko, Japonsko, Nizozemí, Qatar, Singapur a Švýcarsko. Česká republika je v kategorii mírného rizika (DB3d), stejně jako Polsko, Slovensko na úrovni DB3b.

Zdroj: Dun & Bradstreet

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme