Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli dále klesá

V listopadu se snížila důvěra v ekonomiku mezi podnikateli ve všech odvětvích s výjimkou stavebnictví. Budoucnosti se obávají zejména průmyslové firmy. Celkově jsou Češi mírně optimističtější než v říjnu.

Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační fotografie

Souhrnný indikátor důvěry v české hospodářství (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se nicméně ve srovnání s říjnem zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 90,1. Důvodem je rostoucí optimismus u spotřebitelů.

Podnikatelé ale mají na budoucnost pesimističtější pohled. „Největší váhu v indikátoru důvěry podnikatelů má průmysl, kde důvěra v ekonomiku nepřetržitě klesá již od června,“ popisuje Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Důvodem je nejen klesající poptávka, která se projevuje také sníženou výrobou, ale i v setrvalém růstu počtu podnikatelů, kteří v posledních měsících zvažují snižování počtu zaměstnanců,“ doplňuje Obst.

Lidé věří ekonomice více

Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli se naopak v listopadu odrazila ode dna a meziměsíčně vzrostla o 4,1 bodu. Respondenti se ve srovnání s říjnem méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Důvodem může být mimo jiné zastavení růstu inflace.

ČSÚ: Důvěra v ekonomiku klesala pátý měsíc v řadě

Počet respondentů hodnotících svou finanční situaci hůře ve srovnání s obdobím předcházejících dvanácti měsíců se podle ČSÚ nicméně téměř nezměnil a zůstává stále vysoký. Češi navíc nejsou připraveni k pořizování velkých nákupů.

„Poté, co v říjnu klesl indikátor důvěry spotřebitelů na historicky nejnižší hodnotu, zaznamenala v listopadu většina sledovaných ukazatelů mírné zlepšení. Mluvit o změně trendu by však zatím bylo předčasné, neboť většina respondentů zůstává v hodnocení klíčových ukazatelů stále pesimistická,“ prozrazuje Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Nejistota kolem energií a dodávek materiálu

Podle partnera poradenské skupiny Moore Petra Kymličky je dána nižší důvěra na straně podnikatelů extrémní nejistotou na straně dodávek energií a materiálu, méně pak poklesem poptávky.

„V energeticky náročných oborech bohužel přibývá firem, které zvažují ve střednědobém horizontu omezení či dokonce pozastavení výroby, často spojené s propouštěním,“ komentuje Petr Kymlička.

Trvalý obrat k lepšímu neočekává ekonom ani u spotřebitelské důvěry. „I přes mírné zlepšení indexu důvěry je mezi spotřebiteli cítit napětí z nejistého budoucího vývoje, který může v nejbližších měsících vést k růstu nezaměstnanosti,“ doplňuje Petr Kymlička.

Již nyní dochází k pozastavení náboru na volné pozice, které nepatří k těm klíčovým. „Je pravděpodobné, že k dalšímu zhoršení sentimentu dojde na začátku příštího roku, kdy řadě domácností končí fixace energií a budou informovány o nových cenících.“

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme