EGAP kvůli pandemii dočasně pojišťuje krátkodobé pohledávky do EU a OECD

Krátkodobé pojištění vývozních pohledávek do vyspělých zemí jako jsou státy EU, USA, Kanada, Japonsko a další bude exportní pojišťovna EGAP poskytovat i v prvním kvartálu roku 2022.

Evropská komise prodloužila rámec pro pojišťování krátkodobých pohledávek do ekonomicky vyspělých zemí vystavených do 31. 3. 2022 s maximální splatností 180 dní. Výjimka umožňující od března 2020 poskytování tohoto pojištění státním agenturám měla skončit na konci roku. Vzhledem k pokračující pandemii ovšem Komise rozhodla o jejím opětovném prodloužení. Dosud si takto české firmy pojistily u EGAP vývoz za 1,6 miliardy korun.  

Ilustrační fotografie | sattahipbeach / Shutterstock.com

„I v prvním kvartálu roku 2022 budou moci čeští exportéři u EGAP pojistit zaplacení faktury za dodané zboží do zemí EU a OECD skupiny 0. Jedná se o jeden z žádaných produktů, na jehož další poskytování se nás řada vývozců opakovaně ptá. Dosud jsme takto pojistili například vývoz zemědělských a manipulačních strojů, piva, hutního materiálu nebo třeba i příborů,“ vysvětluje předseda představenstva EGAP Jan Procházka.  

Státní pojišťovny podporující domácí exportéry běžně krátkodobé úvěry do vyspělých zemí definovaných ratingem představujícím „riziko 0.“ pojišťovat nesmějí. Pandemie ale oslabila apetit komerčních institucí a Evropská komise výjimečně zpřístupnila tento segment i státním kreditním agenturám. Od března 2020 takto EGAP pojistil 87 českých vývozních smluv v hodnotě 1,6 miliardy korun. Nejčastěji zboží směřovalo do Polska, Slovinska, Itálie a Německa.  

„EGAP už před propuknutím pandemie spustil online službu KLIKNI PRO EXPORT. Díky tomu mohou exportéři prověřit možnosti pojištění svého obchodního případu rychle, bezkontaktně a bez rizika prostřednictvím online služby na webu www.egap.cz,“ dodává Procházka.   

EGAP: Záruky COVID Plus pomohly stovce velkých exportérů

Spolu s pojištěním vývozních pohledávek jsou v současné době v důsledku pandemie poptávané i pojištění proti riziku nemožnosti plnění smlouvy, tedy pojištění výrobního rizika. A dále také záruky Covid Plus, které jsou určeny na zajištění likvidity velkých exportujících firem, které se vinou pandemie dostaly do obtížné situace. Dosud EGAP schválil 125 záruk v objemu 25 miliard korun. 

Celkový objem podpořeného exportu EGAP aktuálně přesahuje částku 1 bilion korun. Za 29 let fungování EGAP tak podpořil vývoz českých exportérů do 130 zemí světa, od Austrálie až po Zambii. Mezi historicky největší obchodní případy patří například modernizace železniční tratě v Ázerbájdžánu. Od roku 2011 tam české firmy s pojištěním EGAP zmodernizovaly přes 900 kilometrů železnice za 750 milionů eur. Dále jsou to vodní elektrárny společnosti Energo-Pro v Gruzii, Bulharsku a Turecku. Letos dokončený projekt Turecké elektrárny Alpaslan 2 v hodnotě 600 milionu dolarů přitom představuje největší českou investici v Turecku od roku 1989 a zároveň největší českou porevoluční investici do vodní energie. 

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme