EGAP loni pomohl českým exportérům s vývozem do rekordních 54 zemí

Exportní pojišťovna EGAP v roce 2021 podpořila české exportéry a investory na rekordním počtu zahraničních trhů. Pojistila či zaručila vývoz tuzemských firem do 54 zemí světa, a v tomto ohledu byl překonán dosud nejvyšší počet 47 trhů z roku 2020.

Celkově pojišťovna loni uzavřela 251 pojistných smluv v objemu 34 miliard korun. Loňské hospodaření zakončila ziskem 442 milionů korun.

Ilustrační fotografie

„Dlouhodobě usilujeme o to, aby čeští exportéři s naší pomocí získávali zakázky na nových trzích. Přináší jim to nejen nové obchodní příležitosti, ale diversifikací zároveň snižují ztráty v případě výpadku poptávky na jiných trzích. Rostoucí počet trhů, na kterých tuzemské vývozce podporujeme, je samozřejmě žádoucí i z hlediska diversifikace angažovanosti pojišťovny, protože tím snižuje i svá rizika. A to je cíl, který také sledujeme,“ říká k rekordnímu výsledku pojišťovny předseda představenstva EGAP Jan Procházka.

Loni se tak nově na mapě pojišťovny objevil třeba Island, kam pojišťovna podpořila vývoz technologie pro vodní elektrárnu, anebo Paraguay, kam směřovala zakázka leteckého průmyslu. Za celou dobu své existence už EGAP podpořil český vývoz do 130 zemích světa. Mezi největší obchodní případy pojišťovny loni patřily dodávka letadel do Vietnamu v hodnotě miliard korun či vývoz kolejových vozidel a techniky do Lotyšska či vývoz parních turbín s generátorem do Thajska. Dále EGAP loni pojistil například vývoz potravinářských produktů do Egypta a Kazachstánu, zemědělské techniky do Španělska, spojovacích materiálů do Rumunska, leteckých komponent do Brazílie či vývoz pružin do Velké Británie.

Zároveň se pojišťovna věnovala také podpoře malých a středních firem. V tomto segmentu loni pojistila 75 obchodních případů, například do Chile, Kolumbie, Izraele, Vietnamu nebo na Nový Zéland.

Nad rámec poskytování tradičních produktů a poradenství EGAP až do prosince 2021 přijímal žádosti komerčních bank o záruky Covid Plus. Loni pojišťovna schválila záruky za úvěry v celkovém objemu 9,8 miliardy korun. Celkem tak záchranný program spuštěný v květnu 2020 na pomoc velkým exportérům pomohl firmám získat 22 miliard korun.

Hospodaření v loňském roce ukončil EGAP se ziskem 442 milionů korun. Především díky nízkému přírůstku nových pojistných událostí, nákladovým úsporám a díky úspěšnému vymáhání pohledávek. Ty loni dosáhly 693 milionů korun, což je v meziročním srovnání více než poloviční nárůst.

V závěru roku 2021 přitom objem vývozu a investic českých exportérů podpořený EGAP realizovaný za celou dobu existence pojišťovny překonal částku jeden bilionu korun. Částka zahrnuje všechny dosavadní obchodní případy pojišťovny od roku 1992, od velkých investičních celků až po zakázky menších firem začínajících na částce 100 000 korun.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme