Egypt chystá tendry na průzkum ložisek zemního plynu a ropy

Egypt má zájem stát africkým energetickým centrem pro Evropu a Středomoří a chystá nová výběrová řízení. Loni zahájil čtyři mezinárodní tendry v oblasti průzkumu ložisek zemního plynu a ropy a tři další budou spuštěny letos.

Během slavnostního zahájení výstavy EGYPS 2023 Petroleum Show, kterou země pořádá již šestým rokem, to oznámil egyptský ministr pro ropu a minerální zdroje Tarek El – Molla s tím, že tendry probíhají v rámci platformy „Egypt Upstream Gateway“.

Ilustrační fotografie

Podle zprávy, kterou v září 2022 vydalo vládní Centrum pro informace a podporu rozhodování (IDSC), zaznamenal Egypt výrazný skok v příjmech z vývozu zemního plynu: za posledních osm let se zvýšily třináctkrát, ve fiskálním roce 2021/2022 dosáhly výše 8 miliard USD a objemově poskočily z 1,9 milionu tun na 7,2 milionu tun. Podle oficiálních údajů země ve stejném období podepsala 108 dohod o těžbě plynu a ropy v investiční hodnotě 22 miliard USD a existuje vládní plán na realizaci více než 300 nových průzkumných vrtů.

Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Egyptská plynárenská holdingová společnost Egas vyzývá ropné a plynárenské společnosti, které se specializují na průzkum a těžbu, aby se zúčastnily egyptského mezinárodního nabídkového kola 2022, které zahrnuje dvanáct otevřených bloků pro průzkum ve Středozemním moři a deltě Nilu. Uzávěrka nabídkové kola byla stanovena na 30. 4. 2023 ve 12:00 hod. místního času.

Českým firmám z oboru doporučujeme sledovat informace na webu Egyptian Upstream Gateway. Aby se zájemci mohli zúčastnit kola nabídek z roku 2022, musí být členy EUG. Je proto důležitá registrace. Informace o členství v EUG získáte na e-mailu sales@eug.petroleum.gov.eg. Dotazy týkající se nabídkového kola pište na email bidround@eug.petroleum.gov.eg.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Káhiře (Egypt). Autorka: Monika Osama, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika | Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme