Egypt už nevyžaduje potvrzený akreditiv ke všem dovozům

Po dohodě s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) centrální banka Egypta na konci minulého roku stáhla požadavek potvrzeného akreditivu ke všem dovozům.

Dovážené zboží však kvůli vážnému nedostatku likvidity vstupuje stále na egyptský trh pomalu. I když nejsou k dispozici žádná čísla, je zřejmé, že zavedení požadavku na akreditiv v březnu 2022 způsobilo vážné škody nejen vývozcům, ale stejně (ne-li více) egyptskému průmyslu a zemědělství kvůli neschopnosti výrobců dovážet například díly pro vlastní výrobu nebo krmivo pro zvířata, nemluvě o obilí pro výrobu mouky.

Ilustrační fotografie

Pokud nebude nedostatek amerických dolarů v souvislosti s devalvací libry brzy kompenzován novými přílivy valut, budou problémy s dovozem pravděpodobně přetrvávat i během roku 2023. Zatím se podle dohody s MMF očekává v průběhu 1. pololetí 2023 alespoň 14 miliard USD od klíčových partnerů Egypta včetně zemí Perského zálivu.

Velkým problémem je také pokračující devalvace libry a inflace: od prosince 2022 klesla hodnota egyptské libry z 24,6 na 29,9 EGP/USD (v některých případech i přes 30 EGP) a lze předpokládat, že bude nadále klesat.

S novým oslabením (dramaticky zejména 11. ledna 2023 – až o 3 EGP) ztratila egyptská libra od března 2022 vůči americkému dolaru cca 70 % hodnoty.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Káhiře (Egypt).

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme