Ekonomické novinky z Libanonu

Světová banka potvrzuje ochotu půjčit Libanonu stovky milionů USD na zaplacení dovozů elektřiny z Jordánska přes Sýrii do Libanonu.

Ministři energetiky Jordánska, Libanonu a Sýrie podepsali dohodu o pravidelných dodávkách 250 megawattů jordánské elektřiny pro Libanon transportní cestou přes Sýrii. USA tuto dohodu podpořily navzdory sankcím vůči režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Ilustrační fotografie

Půjčka je možná pouze za tichého souhlasu USA, které v posledních měsících výrazně zmírnily svou politiku izolace vůči syrskému režimu. Jordánsko normalizuje své vztahy se Sýrií s cílem znovuotevření obchodní spolupráce.

Modernizace bejrútského přístavu

Francouzský lodní gigant CMA-CGM vyhrál tendr, s platností od března 2022, na správu, provoz a modernizaci kontejnerového terminálu v bejrútském přístavu.

Společnost CMA-CGM v soutěži zvítězila nad konkurenční firmou Gulftainer se sídlem ve Spojených arabských emirátech.

CMA-CGM jako třetí největší lodní společnost na světě převezme libanonský přístav rok a půl poté, co smrtící exploze v přístavu zabila více než 200 lidí a zničila část přístavu i velkou část hlavního města.

Magazín Český export a podnikání je online na webu exportmag.cz

Desetiletá smlouva poskytne libanonskému státu desítky milionů USD každý rok. Francouzská společnost CMA-CGM, vlastněná a řízená libanonskou rodinou Saade, která přesídlila z Libanonu do Francie v roce 1975, v začátcích libanonské občanské války.

Součástí podepsaného kontraktu je modernizace přístavu, výstavba nového hangáru a skladů a hlavně zvýšení výkonu a obslužnosti kontejnerového terminálu, který představuje 85 % výkonů přístavu. Bezprostřední investice do kontejnerového terminálu bude činit 33 milionů USD.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme