Ekonomika se chystá na horší časy, ukazuje chování podnikatelů

V Česku vzniká nejméně firem za poslední roky, zároveň roste počet bankrotů. Strojírenské firmy snižují investice. Statistická data ukazují, že zpomalování hospodářství je větší, než analytici předpokládali.

Českou ekonomiku čeká hubenější období. Ukazují to data o chování tuzemských podnikatelů. Jedním ze signálů, že tuzemské podniky vážně počítají se zhoršením situace, představuje pokles investic českých strojírenských firem v loňském roce o 8 procent.

Za první tři čtvrtletí necelých 10,3 miliardy korun. V meziročním srovnání se jednalo o téměř miliardu méně. Podniky v tomto odvětví nejvíce investují do nových strojů, a to zhruba ze tří čtvrtin. Podle odborníků ovlivňuje povahu investic především velikost firmy. „Obecně lze však říci, že největší částka je investována do technologií a digitalizace procesů či do modernizace výrobních technologií. U firem, které se věnují inovacím a výzkumům, je potom část investic realizována právě ve spojitosti s tímto. Jistě i investice do zaměstnanců bude pro mnohé firmy aktuální, a to vzhledem k nedostatku odborníků na trhu,“ řekl ředitel společnosti CEEC Research Michal Vacek.

Ačkoliv data ministerstva průmyslu ukazují na meziroční pokles, některé strojírenské firmy své investice v loňském roce navýšily. Vliv na to měly zejména rostoucí tržby firem. „Snažíme se o kontinuální investování v hodnotě zhruba padesáti procent zisku EBITDA ročně. V roce 2019 docílíme zisku EBITDA ve výši 160 milionů korun, což je v porovnání s předchozím rokem nárůst o dvacet procent. Tomuto vývoji proto v loňském roce odpovídal i objem investic, které jsme navýšili,“ řekl Jiří Prášil mladší, výkonný ředitel koncernu ZKL, který se zabývá výrobou ložisek.

Nejméně firem za šest let

Zpomalování české ekonomiky se odrazilo na zájmu podnikatelů zakládat nové firmy. Vloni vzniklo 29 781 nových společností, což je nejméně od roku 2017, nicméně jde o třetí nejvyšší počet za posledních deset let. Současně podnikání ukončuje rekordní množství společností, na dvě vzniklé firmy připadá jedna zaniklá. Celkový počet firem v ČR se tak loni zvýšil jen o 14 701 na celkových 507 019. Informace zveřejnila poradenská společnost Bisnode, jednička v poskytování ekonomických informací a analýz.

Ačkoliv tuzemská ekonomika navzdory oslabení zahraničních trhů, a to zejména našeho největšího obchodního partnera, Německa, roste zatím solidním tempem, podnikatelé rozjíždí nový byznys o poznání pomaleji než v předchozích letech. „Propad v registracích nových společností jsme zaznamenali i mezi prvním a druhým pololetím roku 2019, a tak lze očekávat, že tento trend bude pokračovat,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že loňský přírůstek nově registrovaných podniků je třetí nejvyšší za posledních deset let.

Aktuálně je v České republice registrováno celkem 507 019 firem, z toho 480 451 společností s ručením omezeným a 26 568 akciových společností. Přesto, že loni vzniklo 29 781 nových podniků, celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil pouze o 14 701. „Trend, kdy klesá počet nových firem k zaniklým sledujeme již několik let. Nicméně v roce 2019 byl pokořen nový rekord. Na 1,98 nových společností připadla jedna zaniklá. V roce 2018 se jednalo o 2,46 nových na jednu zaniklou, zatímco v roce 2014 bylo založeno 4,83 nových na jednu vymazanou z obchodního rejstříku,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode s tím, že pročišťování podnikatelské základny nabývá na intenzitě, když z trhu odchází firmy, které nevyvíjely žádné aktivity nebo neobstály v konkurenčním boji.

Bankrotů přibývá

V roce 2019 po šesti letech vzrostl rovněž počet bankrotů firem, podnikatelů a obyvatel. Konkrétně bylo loni vyhlášeno 680 bankrotů obchodních společností, 7 940 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 18 493 osobních bankrotů. Počet bankrotů vzrostl poprvé po šesti letech ve všech třech sledovaných kategoriích. V uplynulém roce bylo zároveň podáno 1088 návrhů na bankrot obchodních společností, 8 746 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 20 371 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Počet bankrotů obchodních společností meziročně vzrostl o 3  procenta (22 bankrotů) a počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se zvýšil o 44 procent (2440 bankrotů). „Počet bankrotů obchodních společností zůstal v roce 2019 velmi nízký. I když se jejich počet mírně zvýšil, stále byl výrazně nižší než v letech 2008-2017. Počet bankrotů fyzických osob byl potom ovlivněn především novelou insolvenčního zákona, která je účinná od června 2019. Po jejím zavedení vzrostl měsíční počet oddlužení podnikatelů přibližně na dvojnásobek, proto se jejich meziroční nárůst blíží k 50 procent,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

HDP brzdí více

O tom, že obavy podnikatelů jsou oprávněné, svědčí ekonomická data za třetí čtvrtletí loňského roku. „Ačkoliv zatím jde pouze o předběžný odhad, není to příjemné čtení. Ve 4. čtvrtletí HDP mezičtvrtletně vzrostl jen o 0,2 procenta a meziročně o 1,7 procenta. To je méně, než se čekalo. Trh sázel na růst o 1,9 procenta. Jedná se tak jednoznačně o zpomalení růstu. Ve třetím čtvrtletí ještě česká ekonomika meziročně rostla o 2,5 procenta,“ říká ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Podobně vidí situaci další ekonomové. „Růst ekonomiky brzdil především průmysl, jehož příspěvek byl negativní. Naopak i nadále se dařilo službám a stavebnictví. Slabou situaci v průmyslu ostatně již dopředu avizovaly měsíční údaje z průmyslu z konce loňského roku,“ konstatuje Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Slabá situace v domácím i v evropském průmyslu a nová zahraniční rizika se podle něj budou letos negativně promítat do růstu českého HDP. „S ohledem na vysokou zaměstnanost a růst mezd bude alespoň spotřeba domácností a sektor služeb částečně kompenzovat horší vývoj v průmyslu. Provázanost velké části služeb s průmyslem si však během roku začne stále více vybírat negativní daň i v sektoru služeb. Výsledkem tak bude další zpomalení růstu domácí ekonomiky v letošním roce lehce pod 2 proceta,“ odhaduje Miroslav Novák.

Podnikání stále láká

O tom, že vše nemusí být jen černé, ale svědčí jeden optimistický ukazatel. V roce 2019 začalo v České republice podnikat téměř 60 tisíc lidí, nejvíce za posledních šest let. „Počet lidí, kteří každoročně začínají podnikat, je od roku 2014 velmi stabilní. V těchto letech začalo každý rok podnikat mezi 57 a 60 tisíci fyzickými osobami. I když tedy v uplynulém roce vzniklo nejvíce podnikatelů za šest let, nevybočoval jejich počet z dlouhodobého průměru za toto období,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Necelých 31 tisíc nových podnikatelů bylo ve věku do 30 let, dalších 15,5 tisíce do 40 let. Lidé mezi 18 a 40 lety tak tvořili čtyři pětiny nových podnikatelů. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 45 tisíc lidí a dalších 35 tisíc podnikatelů bylo vymazáno z Registru ekonomických subjektů v souvislosti se zrušením jejich oprávnění ke zprostředkování spotřebitelského úvěru. Celkem proto bylo v České republice zrušeno 80 tisíc podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby. Počet podnikatelů se tak oficiálně snížil o 20 tisíc.

„Trochu jinou situaci jsme ale zaznamenali u počtu lidí, kteří se svým podnikáním končili. Podle našich odhadů skončilo loni se svým podnikáním o čtyři tisíce lidí méně, než bylo obvyklé v několika minulých letech,“ dodává Věra Kameníčková . V uplynulých letech podle ní končilo kolem 48 až 50 tisíc podnikatelů ročně.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme