Ekonomiku stále dusí covid: HDP v prvním čtvrtletí kleslo o dvě procenta

Česká ekonomika letos v prvním čtvrtletí nerostla. Hrubý domácí produkt se od ledna do března propadl oproti stejnému období loňského roku o 2,1 procenta. Podle analytiků je to ovšem relativně nízký pokles, což je příjemné překvapení.

Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2020 kleslo HDP jen o 0,3 procenta.

Na snížení hrubého domácího produktu se projevila zejména nižší spotřeba domácností, menší poptávka po českém zboží a uzavřené služby. Češi už se ale životu v pandemii přizpůsobili a šetří méně než loni. Míru propadu hodnotí většina ekonomů – vzhledem k tvrdému lockdownu – jako malou a ve druhém kvartálu už počítají s oživením.

„Opatření vypnula nebo dramaticky omezila kapacitu odpovídající asi 12 procentům výkonu ekonomiky. Mezikvartální propad HDP o pouhých 0,3 % je tedy výrazným pozitivním překvapením. Kromě vyšších výdajů vlády to zřejmě odráží skutečnost, že se domácnosti dlouhodobému lockdownu přizpůsobily,“ shrnuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.  

Zelená pro šedou ekonomiku?

„Lidé více využívají kanály distribuce zboží a služeb, na které omezení v takové míře nedopadla. Zvýšená část poptávky se nejspíš realizovala v šedé ekonomice a je nejisté, do jaké míry to bleskový odhad HDP odráží,“ doplňuje Sobíšek.

Čísla, která koncem dubna zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), ještě nejsou oficiálně potvrzena, jde jen o odhad. Ten se ale většinou od finálních statistik liší jen minimálně. „Z hlediska struktury HDP, k níž zatím nemáme přesné informace, se celkový meziroční propad zřejmě složil ze stagnace přidané hodnoty v průmyslu a poklesu v téměř všech odvětvích služeb. Soukromá spotřeba sice meziročně dále klesala, ovšem mírnějším tempem než v minulém čtvrtletí,“ myslí si analytik.

Národní plán obnovy nesmí být podpultovým zbožím

Investiční aktivita zůstává i v letošním roce slabá, její dynamika se ovšem proti loňsku podle ekonoma zlepšila. Export pomohl pokles HDP brzdit, ale především díky slabým investičním dovozům, nikoli vzestupu poptávky.

Podle ekonomů se situace výrazně zlepší už ve druhém čtvrtletí a české HDP do konce roku poroste. Tempo oživení ale bude podle nich záviset na tom, jak rychle se budou uvolňovat restrikce a otevírat obchody a služby. Zásadní má být i případně oživení v cestovním ruchu. Sobíšek odhaduje, že celoroční růst HDP dosáhne dvou procent.

Odhadoval se vyšší pokles

„Vzhledem k probíhající pandemii a silným restriktivním omezením je nutné tato čísla i přes mínusové znaménko hodnotit pozitivně. Tržní očekávání byla totiž nastavena jednoznačně ve prospěch výraznějšího poklesu domácí ekonomiky,“ přidává se analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ten potvrzuje, že za poklesem hrubého domácího produktu je především menší spotřeba domácností, což není s ohledem na omezenou činnost maloobchodu v kamenných prodejnách a útlum cestovního ruchu nijak překvapivé. Kladně naopak do HDP přispívaly vládní výdaje a zahraniční poptávka.

„Výhled na další čtvrtletí letošního roku se rýsuje v daleko optimističtějším světle. Zpomalující pandemie, pokračující vakcinace, stále nízká nezaměstnanost a silné úspory domácností z předchozích čtvrtletí vytvářejí vhodné podmínky pro rychlé oživení ekonomiky ve 2. čtvrtletí a především ve druhé polovině letošního roku,“ doplňuje Novák.

Podle ekonoma Roklen Holding Pavla Peterky se nepříznivá ekonomická situace podepsala i na trhu práce, kde v prvním čtvrtletí tohoto roku vzrostla míra nezaměstnanosti o 1,4 procentního bodu na 3,4 procenta.

„I přes významný nárůst nezaměstnanosti lze hodnotit situaci na trhu práce jako stabilní. V České republice je stále velký prostor pro absorpci podobných výkyvů, kdy počet volných pracovních míst stále převyšuje počet nezaměstnaných. I přes dobrou kondici trhu práce lze očekávat vlivem růstu nezaměstnanosti start dalšího kola návrhů podpory z pera vládních stran jako je například kurzarbeit,“ doplňuje Peterka.

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme