V minulém roce patřily mezi přihlášené instituce týmy z těch nejprestižnějších škol jako například Harvard, Oxford nebo MIT. FoodTech Challenge se letos zaměřila na dvě témata: produkce potravin bohatých na nutriční hodnoty a na využití a nakládání s potravinovým odpadem.
Základem pro přihlášení byl malý start-up, který má méně než 25 členů/ zaměstnanců, funguje méně než 5 let a neprošel fází příjmu vnějších investic. Pro vybrání do finále soutěže musel projekt představovat unikátní a udržitelné technologické řešení, možnost projekt komerčně využít a být relevantní pro použití i v regionu Blízkého východu.
Nyní druhý ročník velkolepé soutěže vyhlásil 30 finalistů pro rok 2022. Celkový počet přihlášených byl neuvěřitelných 667 ze 79 zemí. To znamená více než dvojnásobný mezinárodní zájem o emirátskou soutěž FoodTech Challenge. Předvýběrem prošly dvě základní skupiny se zaměřením na produkci potravin a hospodaření s potravinovým odpadem.
Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory
První skupina měla nejpočetnější zaměření na použití hmyzu, akvakultur, precizního farmaření a vegetariánských náhražek. Druhá skupina zaměřená na řešení potravinového odpadu viděla budoucnost v platformách pro sdílení potravin a monitorování celého řetězce výroby.
I v letošním roce tvoří 30 finalistů reprezentanti mnoha zemí. Největší počet je z Velké Británie, Spojených arabských emirátů, Izraele, Španělska, USA a Singapuru. Zajímavou informací je, že více než polovina přihlášených byla mladší 35 let. Finalisti byli vybráni 28 specialisty z různých profesních zaměření, od technologických inženýrů po obchodní ředitele.
Ve finále bude vybráno 10 nejlepších, kteří si kromě finančních odměn odnesou také možnost založit tento podnik v Emirátech, členové týmu dostanou pracovní víza a podporu jak privátních, tak státních institucí pro úspěšné dotáhnutí nápadu do komerční formy, která bude přínosem pro celý region.