Emirátské hlavní město Abú Dhabí začíná testovat donáškové drony

Tři emirátské společnosti spojily síly a zkouší spustit používání dronů pro donášky drobného zboží na území hlavního města Spojených arabských emirátů.

AD Ports Group, Emirátská poštovní společnost a SkyGo, začínají testovat donášky dokumentů mezi jednotlivými pobočkami emirátské pošty. Součástí testů v dalším stádiu bude také donáška jídel a zdravotnického materiálu.

Ilustrační fotografie

Jako hlavní výhody použití dronů uvádějí firmy rychlost, udržitelnost a možnost lehkého sledování pohybu. Do konce roku 2022 budou zmíněné firmy prezentovat výsledky testů a zároveň plánují obyvatele metropole seznámit se svým plánem reálného využití v příštím roce.

Jako jediný možný problém, který může stát v cestě plnému spuštění projektu, vidí firmy nutnou certifikaci a povolení od místní vlády. Nicméně zapojení dvou velkých státních podniků do testovacího období částečně zaručuje, že by to komplikace být nemusela.

Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Jako po celém světě, je i v SAE donášková služba extrémně populární. Je to především díky velmi nízkým nákladům a obrovskému počtu roznáškových firem a řidičů. Je ale otázkou, jestli jde o pozitivní příklad. Donášková služba je levná nejen díky nízkým příjmům řidičů, ale především díky levným pohonným hmotám. Pro zemi, jejíž strategií je se prezentovat jako velmi uvědomělá a rozvinutá s velkým zaměřením na udržitelnost a snižování negativních dopadů na svět, by bylo využití dronů určitě ekologičtější.

Ve světě nicméně nejde o žádné prvenství. První donášky za použití dronů byly zavedeny v USA a Izraeli.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme