Emirátský řetězec se připojil k iniciativě zaměřené na omezení plýtvání jídlem

Poměrně nová, ale o to zajímavější iniciativa – „Jídlo pro Život“ (dále jen IJŽ), začala spolupracovat s prvním obchodním řetězcem.

IJŽ byla založena Ministerstvem životního prostředí a klimatických změn, emirátskou pobočkou WWF a mezinárodní asociací FAO. Jejím cílem je edukovat spotřebitele o možnostech, jakým způsobem mohou přispět k udržitelnosti potravinového řetězce.

Ilustrační foto

Iniciativa dosud působila především formou online, a to především prostřednictvím kampaní, kurzů a workshopů. Díky zapojení řetězce Spinneys, tak jde o první působení přímo na spotřebitele uvnitř obchodů. IJŽ bylo založeno především k podpoře emirátské strategie potravinové bezpečnosti 2051 a plánu snížit velkou část potravinového odpadu již do roku 2030.

Obchodní řetězec Spinneys je největší svého druhu, který byl založen ve Spojených arabských emirátech již v roce 1961 a stále je v místním vlastnictví. Za více než 60 let se rozrostl do 61 poboček a je velmi oblíbeným nákupním místem expatů a zahraničních návštěvníků. Jedná se především o prémiové obchody s velmi kvalitní nabídkou.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Díky spolupráci na připravených kampaních tato iniciativa spotřebitele naučit, že lepší formou nakupování, vaření a konzumování mohou jednoduše ušetřit až jednu třetinu produkovaného odpadu.

V regionu Blízkého východu jde o velmi důležitý krok. Podle dostupných dat vyhodí místní obyvatele 38 % připraveného jídla každý den. Během slavností nebo například v době Ramadánu je to závratných 60 % hotového jídla, které míří do koše.

Dle slov ministryně životního prostředí HE Mariam Almheiri je potravinový systém hlavním viníkem úbytku živočichů, odlesňování, vysychání nadzemních vod, znečištění a kolabování mořské fauny. Dle jejího mínění především spotřebitelé svými činy mají možnost velmi silně ovlivnit budoucí vývoj v zemi a správným přístupem k potravinám také snížit svůj potravinový odpad.

Řetězec Spinneys svou kampaň pojmenoval „Milujte jídlo, neplýtvejte“ a ve svých obchodech například ukazuje, jakým způsobem uchovávat déle potraviny, na co se dá použít potravinový odpad, nebo jak zpracovávat potraviny včas, aby samotné obchody nevyhazovaly zboží kvůli exspiraci.

Po zrušení plastových tašek v obchodech jde o další krok místní vlády k udržitelnější budoucnosti. Lze tedy očekávat, že plány na rozvoj chytrého zemědělství a podpora udržitelných projektů obsažených ve strategii 2051 budou pomalu naplňovány.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme