Emiráty zahájily nový rok dočasným zrušením 30% daně na prodej alkoholu

Spojené arabské emiráty nevstoupily do nového roku 2023 pouze rekordním ohňostrojem, ale také mnoha plánovanými změnami.

Jejich velká část má za úkol přilákat ještě větší množství zahraničních turistů a ukázat, že především Dubaj je zde opravdu jedno z nejlepších míst pro život.

Ilustrační fotografie

V posledních letech se říká, že Emiráty cítí vzrůstající snahu sousední Saúdské Arábie o ukrojení části turistické poptávky. I když se to mnoha lidem nemusí zdát, do pár let bude Saúdská Arábie v nabídkách většiny komerčních cestovních agentur.

To je také důvod, proč se Emiráty nezastavují a neustále se snaží zlepšovat podmínky především pro západní expaty a turisty. Mezi příklady z loňského roku můžeme jmenovat změnu pracovních dnů, zavedení klasického evropského víkendu nebo umožnění zavést ve firmách čtyřdenní pracovní týden.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Další, ale poměrně zásadní změnu, ohlásila dubajská samospráva hned první týden nového roku. Jde o velmi pozitivní krok jak pro obchodníky, tak i pro spotřebitele. Jedná se o dočasné (v současnosti na jeden rok) zrušení 30% daně z prodeje alkoholu v emirátu Dubaj.

Obchodní prostředí s alkoholickými nápoji svírá mnoho opatření. Základní je 100% importní daň, která se vybírá ve všech jednotlivých emirátech. Navíc existují další daně, které jsou různé napříč sedmi emiráty v zemi. V případě Dubaje to bylo dalších 30 %, jež museli distributoři aplikovat na importovaný alkohol, který prodali na území města. S touto daní tak museli počítat všichni spotřebitelé, kteří šli do obchodu nebo si dali alkohol v baru či restauraci.

Silně regulovaný trh tak dostal potřebné uvolnění, které během současných zvyšujících se nákladů a inflace přichází právě včas. V Dubaji jsou zatím pouze dvě firmy, které smí alkohol distribuovat. Jde o firmy African Eastern a MMI. Obě na novinku rychle zareagovaly a ohlásily okamžité snížení cen napříč jejich prodejnami. I když je hlavním cílem snížení cen pro koncového spotřebitele, samostatné podniky přiznávají, že nemohou jen díky této změně automaticky snížit ceny o 30 % i ve svých barech a restauracích.

Jedním z důvodů je např. naskladněné zboží, které bylo již zakoupeno včetně této daně. Nejenom pro spotřebitele, ale také pro podnikatele přišla zpráva o zrušení daně jen pár dní před zavedením nového zákona. Dalším pádným argumentem ve vyjádření podnikatelů jsou zvýšené náklady za poslední dva roky. Vyšší ceny za suroviny a za provoz nebyly promítány do současných cen, obchodníci se je snažili nezvyšovat a úspory na této dani tak mohou brát jako určité narovnání profitability.

V příštích měsících uvidíme, jak se změna opravdu projeví v dubajských barech a restauracích. Nicméně minimálně ve specializovaných obchodech s alkoholem v Dubaji si již od začátku roku můžete koupit alkohol o 30 % levněji než v roce 2022.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme