Energetická bezpečnost je výzvou i pro Jordánsko

Navzdory poloze uprostřed Blízkého východu, který je symbolem bohatství plynoucího z ropy a plynu, Jordánsko vlastní surovinové energetické zdroje postrádá.

Existenční závislost především na svých sousedech v geopoliticky nesnadném regionu má přitom možnost efektivně snižovat díky vhodným přírodním podmínkám pro solární a větrnou energii. Příležitostí pro představení českých řešení v oblasti energetiky je jordánský veletrh SONEX/JIMEX, který se koná 30. května – 2. června 2022 v hlavním městě Ammánu.

Ilustrační fotografie

Na devíti desetinách území Jordánska se rozléhá poušť a zároveň je i z velké části až nečekaně hornaté. Slunce svítí okolo 330 dní v roce a vítr fouká téměř nepřetržitě. Kombinace těchto faktorů poskytuje zemi téměř ideální podmínky pro dlouhodobou orientaci na energii obnovitelných zdrojů.

Pro masivnější využití je v Jordánsku výzvou nejen obvyklá otázka skladování a nestability přírodních zdrojů, ale i zastaralá místní infrastruktura. V Jordánsku se i z tohoto důvodu dobře uplatňují hlavně individuální řešení pro jednotlivé budovy, například třeba jen pro ohřev vody, který se jinak řeší stále dražší naftou nebo elektřinou. Jedním z klíčových hráčů v této oblasti na jordánském i širším regionálním trhu se přitom postupně stala místní pobočka české firmy Solarity.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Ani Jordánsku se nevyhýbají dopady klimatických změn, naopak je jejich vliv i na běžný život Jordánců každý rok zřetelnější, a to nejen v podobě kritického nedostatku vody. Nebývale studené zimy i navyšující se teploty během léta zejména v Ammánu, ležícímu téměř v 1000 m n. m. znamenají téměř plynulé přechody z vytápění na chlazení vzduchu klimatizací.

Relativně novým tématem se tak v rámci Jordánska, v kombinaci s rekordními cenami elektřiny a nafty stávají energeticky šetrné budovy. A to od klasické izolace, kterou naprostá většina staveb v Jordánsku postrádá a o kterou začínají jevit Jordánci stále větší zájem, po nejnovější chytré nápady pro energetické úspory.

Českým firmám se tak v Jordánsku nabízí široká škála příležitostí od solární energetiky po uplatnění nápadů po energetické úspory. I proto nyní Zastupitelský úřad ČR v Ammánu chystá ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v rámci veletrhu SONEX/JIMEX prezentaci českých inovativních řešení v oblasti obnovitelných zdrojů a České republiky jako zajímavého partnera pro tento sektor.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ammánu (Jordánsko). Autorka: Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Jordánsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme