Energie v Nizozemsku, ale bez Nizozemců

Většina dodavatelů energie je v zahraničních rukou.

Podílníci nizozemského energetického gigantu ENECO odsouhlasili odprodej svých podílů japonskému konsorciu Mitsubishi Company a Chubu za celkových 4,1 miliard EUR.
Proč je tento obchod výjimečným? Nizozemsko přišlo o poslední společnost, která se z vlastnictví veřejného přesunula do soukromých rukou – a město Rotterdam zbohatlo díky prodeji svých 32 % o 1,3 miliardy EUR.
„Mitsubishi Corporation a Chubu jsou akcionáři a v dlouhodobém horizontu nelepším řešením a plně podporují strategii udržitelnosti, jež ENECO dlouhodobě prosazuje již několik měsíců,“ stojí v tiskovém prohlášení společnosti. Zároveň byly zaměstnancům garantovány nejlepší podmínky a záruky. Hlavní sídlo společnosti zůstane v Rotterdamu a branding společnosti zůstane nedotčeným.
Společnost by se měla stát evropským centrem pro všechny aktivity v energetickém sektoru. Mitsubishi Corporation má obrovské ambice na poli tranzitní energie a Chubu. Třetí největší energetická společnost v Japonsku s deseti miliony maloobchodních zákaznických smluv se zaměří na fosilní zdroje energie.
Proces celé privatizace začal již v roce 2004 a největším otazníkem byla samozřejmě cena, která namísto poklesu strmě stoupala – především díky 60% nárůstu daně z energií.
Transakcí se dostává více než 75 % nizozemské produkce energie do zahraničních rukou. Essent, jež ovládá 29 % nizozemského trhu, je vlastněn německou RWE (Innogy), 25 % ovládá švédská státní společnost Vattenvall. ENECO bylo 3. nejsilnějším hráčem s 24 %.
Dle odborníků bude mít privatizace za následek vytvoření mnohem rozličnějšího a experimentálního energetického trhu, jež dá prostor mnoha malým společnostem.

Zdroj: Financieele Dagblad, str. 2
Sestavil kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Benelux

• Teritorium: Nizozemsko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme