eRouška chránila i váš byznys. V listopadu definitivně končí

Aplikace eRouška upozorňovala déle než rok uživatele na rizikové setkání s člověkem nakaženým virem covid-19. Pro podnikatele byla mimořádně důležitá. Pokud ji využívali jejich zaměstnanci, pomáhala předcházet kritické situaci s nedostatkem pracovníků ve firmě. Chytrá karanténa skončila k 1. listopadu 2021.

Za dobu fungování aplikace rozeslala více než 400 tisíc upozornění o setkání s infikovaným. „Pomoc eRoušky v boji s epidemií je u konce. Pozastavujeme pomoc. Děkujeme všem, kteří se zapojili,“ uvedli zástupci eRoušky na twitteru.

„S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie již aplikace nadále není potřeba,“ dočtete se na twitterovém účtu.

Klíčová pomoc od loňského podzimu

Aplikace měla zaměstnavatelům pomoci vyhnout se kolapsu v době, kdy epidemie nabírala na síle.

Průzkum Moore Czech Republic pro Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů loni na podzim ukázal, že až 80 procent malých a středních podniků (a zhruba čtvrtina velkých firem) nemá plán pro případ další vlny šíření koronaviru. eRouška jim měla situaci ulehčit a do značné míry se to podařilo.

Zaměstnavatel musí ze zákona „vyhodnotit rizika spojená s výkonem práce a přijmout opatření pro jejich odstranění nebo minimalizaci.“ To samozřejmě zahrnuje i ochranu před nákazou SARS-CoV-2.

Informační materiály k aplikaci najdete na stránkách erouska.cz

Aplikace chránila vaše soukromí

Když jste s eRouškou potkali dalšího uživatele, u kterého se později prokázalo onemocnění, aplikace vám zobrazila anonymní upozornění na možné riziko nákazy koronavirem a doporučila další postup.

Třeba jste jen delší dobu seděli s nakaženým u vedlejšího stolu v restauraci, ale vůbec se neznáte. Bez eRoušky by nebylo možné vás ani další lidi, kteří mohou být potenciálními šiřiteli viru, varovat. Aplikace navíc chrání vaše soukromí, nezná osobní údaje ani polohu uživatele.

„Aplikace eRouška je jednou ze složek Chytré karantény. Výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele,“ doplňuje jeden z autorů aplikace Vojtěch Komenda.

eRouška pro byznys (PDF)

red

O první verzi aplikace eRouška psal portál BusinessInfo.cz již v dubnu 2020.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme