ERÚ má předcházet energetickým krizím a chránit spotřebitele, říká ministr Jozef Síkela

Do pražského sídla Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyrazil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Chtěl se seznámit s aktivitami úřadu v kontextu nynější energetické krize.

Zajímalo ho mimo jiné to, jak úřad kontroloval jednání skupiny Bohemia Energy. Vyjádřil také nespokojenost nad dosavadním počínáním ERÚ a požádal jeho vedení o návrh, jak bude podobným krizím předcházet v budoucnu.

Ilustrační fotografie

„Zdá se mi, že počínání ERÚ ve vztahu k trhu s energiemi nejlépe shrnuje právě to, že sám skončil u dodavatele poslední instance. Je to stejně absurdní jako kdyby si centrální banka uložila část svých devízových rezerv v bance, která by následně skončila v nucené správě,“ říká ministr Síkela.

Ministr Síkela proto vedení úřadu požádal o jasný plán, jak bránit podobným krizím bránit v budoucnu. „Není možné nechat občany této země na holičkách tak, jako se to stalo za minulé vlády,“ dodává ministr.

Novela energetického zákona pomůže proti energetickým šmejdům

Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuální informace k dodavatelům energií, kteří ukončili činnost, průběžně zveřejňuje na svém webu na adrese www.mpo.cz/energie. Zde jsou mimo jiné na jednom místě k dispozici otázky a odpovědi, tiskové zprávy, letáky, grafika či videa. Novinky se operativně publikují také na sociálních sítích.

Zákazníci mohou využít také pomoc po telefonu na informační lince 1212 pod volbou 5.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme