Estonské hlavní město chystá výstavbu nové supernemonice

Již během pěti příštích let má být v Tallinnu vybudována nová supernemocnice, která pojme až 600 tisíc ambulantních návštěv ročně. Předpokládané náklady na projekt byly vyčísleny na více než dvanáct miliard korun.

Pro české stavební a zdravotnické firmy tak v Pobaltí vznikne unikátní příležitost představit své produkty.

Ilustrační fotografie

Nová osmipatrová supernemocnice o podlahové ploše 127 000 m2 zmírní nápor na estonský zdravotnický systém, způsobený rostoucím počtem pacientů. Zařízení nabídne stacionární péči pro 45 000 klientů ročně. Plánovanou kapacitu 537 lůžek bude možno dle potřeby dále rozšířit.

Šance pro zahraniční firmy

Vzhledem k velkému množství souběžných stavebních projektů v Estonsku v následujících několika letech je velmi pravděpodobné, že také stavbu nemocnice vysoutěží zahraniční společnost. V letech 2022–2023 proběhnou výběrová řízení na výkopové práce a dodávky vody a betonu. Smlouva o výstavbě bude podepsána na začátku roku 2024 a samotná konstrukce komplexu musí být dokončena již do léta roku 2026. Ke spuštění nemocnice dojde v roce 2027.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Zároveň budou vypsány tendry na dodávky vybavení nemocnice v celkové hodnotě sto milionů eur, jež také nabídnou zajímavou příležitost pro české exportéry. Poptávané vybavení zahrne kompletní přístrojové vybavení a rozvody, operační a porodní sály, pracoviště intenzivní medicíny, lůžkovou část, veškerý nábytek, IT systémy a přidružené provozy.

Pro české výrobce a distributory zdravotnické techniky tak vznikne v pobaltském regionu unikátní příležitost nabízet svá integrovaná řešení.

Zhoršená dostupnost lékařské péče

Estonsko se dlouhodobě potýká se zhoršenou dostupností lékařské péče, zejména stomatologických a odborných služeb. Každý osmý Estonec se dle údajů Světové zdravotnické organizace každoročně nedostane k lékaři (především kvůli čekacím dobám, ale v menší míře také kvůli ceně nebo příliš dlouhé vzdálenosti na cestování). Toto číslo je nejvyšší v EU.

Ilustrační fotografie

Během pandemie onemocnění covid-19 se estonský zdravotnický systém několikrát dostal na hranu svých kapacit, nová nemocnice významně navýší JIP a ARO kapacity Estonska, zvýší se také počet standardních nemocničních lůžek. (Počet lůžek na 100 000 obyvatel od roku 2000 klesl z 7,04 na 4,57. Například v ČR se tento poměr drží na 6,5).

Dalším důvodem pro vytvoření co nejmodernějších pracovních podmínek pro estonské lékaře a zdravotníky je jejich motivace, aby neodcházeli do zahraničí. Estonsko se dlouhodobě potýká s odlivem lékařských mozků do Finska. Stavbu nemocničního komplexu také odůvodňuje skutečnost, že mnohá stávající zdravotnická zařízení v Tallinnu jsou v nevyhovujícím stavu, mnohá byla postavena před více než padesáti lety.

Projekt bude financován z několika zdrojů. Skoro 300 milionů eur pokryje evropský Nástroj pro oživení a odolnost (RRF), 100 milionů eur bylo vyhrazeno z tallinnského městského rozpočtu a zbylých 140 milionů eur zaplatí stát. Jednou z podmínek grantu z RRF je, že projekt musí být realizován do roku 2027, jinak bude Estonsko muset prostředky vrátit. Výstavba tedy bude muset dodržovat přísný harmonogram. Nyní je projekt ve fázi návrhu a projektování.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autoři: Petr Preclík, ekonomický diplomat, Michaela Vebrová, stážistka.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme