Estonsko chce skokově zvýšit produkci větrných elektráren

Do konce dekády se výroba energie z větru v Estonsku skokově a několikanásobně zvedne. Soukromí investoři připravují nové projekty s celkovým výkonem vysoce přes tisíc megawattů.

Českým firmám se tak nabízí zajímavá příležitost účastnit se tohoto boomu formou subdodávek pro vznikající větrné parky. V současnosti se v Estonsku otáčí sto čtyřicet pět větrných turbín s instalovaným výkonem 320 MW, podíl větru na skladbě energie z obnovitelných zdrojů v Estonsku převyšuje 51 %.

Ilustrační fotografie

Většinu z instalovaných větrných farem provozuje Enefit Green, dceřiná společnost mezinárodní korporace Eesti Energia. Firma v současnosti buduje hybridní park vyrábějící elektřinu z větru a slunce v regionu Ida-Virumaa. Spuštěn bude v roce 2023. Větrná farma bude mít výkon 21 MW, solární park dosáhne 32 MW.

Dalším významným hráčem v tomto sektoru je firma Utilitas. Firma společně se společností Graanul Mets, největším soukromým vlastníkem půdy v Estonsku, plánuje výstavbu více než 100 míst pro nové větrné turbíny s odhadovaným celkovým výkonem přes 500 MW.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Parky vzniknou také v Baltském moři

Největší pozornost se ovšem upírá k instalacím v příbřežních vodách Baltského moře. Jestliže výkon pevninských parků vyroste na tisíc megawattů, projekty instalované v moři počítají rovnou s výkonem tisíc pět set megawattů.

Postupně mají vzniknout hned tři velké offshore projekty s celkovou kapacitou 1490 MW: 700 MW dodá projekt poblíž ostrova Hiiumaa od Nelja Energia, 600 MW projekt v Rižském zálivu od Eesti Energia a 190 MW farma poblíž západního pobřeží Estonska od Neugrund OÜ.

Pokračuje také příprava estonsko-lotyšského projektu příbřežní větrné farmy ELWIND. V současné chvíli vzniká studie proveditelnosti, díky níž bude možné dospět k návrhu nejlepšího umístění větrného parku.

V souvislosti s rozvojem příbřežních větrných parků se dozorčí rada přístavní společnosti Tallinna Sadam rozhodla investovat 53 milionů eur do vybudování nového 310 metrového přístavního mola v přístavu v Paldiski. Nový přístav bude dokončen do roku 2025. Nové molo zajistí kapacitu přístavu pro přijímání vysoce ponorných speciálních plavidel pro stavbu pobřežních větrných farem a přepravu komponentů větrných turbín.

Ilustrační fotografie

Příležitosti pro české firmy

Veškeré připravované projekty budou kromě samotných turbín vyžadovat širokou škálu dalších dodávek včetně řešení přepěťové ochrany, kabelové instalace, rozvodných sítí, řídících a monitorovacích systémů a systému propojení s elektrickou sítí na pevnině. Větrné parky budou kromě samotné elektroinstalace vyžadovat také stavební, průzkumné a udržovací práce, dodávky řešení pro řízení a management parku, sledování výkonu, mapování mořského dna či zabezpečení provozu v okolí parků.

Česká republika v tomto ohledu může nabídnout řadu špičkových a inovativních řešení. Zásadním tématem v estonské veřejné debatě samozřejmě zůstává také otázka dopadu na životní prostředí v zemi, poptávané tak budou také studie proveditelnosti, dlouhodobá měření dopadů na přírodu a také inovativní řešení snižující zátěž pro baltský ekosystém.

Veškeré veřejné zakázky v Estonsku lze dohledat v Národním registru veřejných zakázek. V současné chvíli probíhá například poptávka na dodávku turbín a dalšího vybavení pro větrné parky v Sopi a Tootsi. Zadávací dokumentace je běžně dostupná v angličtině, v tomto jazyce lze většinou podávat i nabídky. Společnosti podnikající v tomto sektoru sdružuje Estonská asociace pro větrnou energii, skrze kterou mohou české firmy oslovit potenciální zákazníky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autor: Petr Preclík, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme