Estonsko nakoupí obrannou techniku za dvě miliardy eur, šanci mají i čeští výrobci

Estonsko dle nově schváleného obranného plánu do roku 2026 utratí 1,8 miliardy euro v nákupech nové armádní techniky. Většina akvizic však musí být dokončena do symbolického data 24. února 2024.

Pro české obranné a bezpečnostní firmy se tak otevírá jedinečná a časově omezená příležitost nabídnout svá řešení estonským ozbrojeným složkám.

Ilustrační fotografie

Začátek současné války v Evropě neslo pro Estonce ještě jeden symbolický rozměr: Ruská federace Ukrajinu napadla v den, kdy se napříč Estonskem slavilo 104. výročí nezávislosti Estonska na carském Rusku. O to silněji v Estonsku rezonuje obava z revizionistické a agresivní politiky Ruské federace a pocit nutnosti bránit svou nezávislost.

Estonsko od vypuknutí konfliktu darovalo Ukrajině vojenské vybavení za dech beroucích 240 milionů eur a další desítky milionů v humanitární pomoci. Kromě pomoci vládě v Kyjevě se ale Estonsko chce soustředit na skokové zvýšení vlastní obranyschopnosti.

Estonský parlament proto od začátku roku 2022 schválil dvě navýšení rozpočtu na obranu země v celkové výši téměř 900 milionů euro. V květnu byl schválen Plán výdajů na obranu Estonska na léta 2023–2026, který počítá s výdaji přes 3,8 miliardy euro. Téměř polovina těchto prostředků, 1,848 miliardy eur, je vyčleněna na akvizice nové techniky a materiálu.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Počítá se nákupem dělostřeleckých systémů, raketometů MLRS a systémů protivzdušné obrany středního doletu, pořízením celé flotily nákladních vozidel za rekordních 696 milionů euro, ale také s nákupy munice za více než 300 milionů euro.

Téměř tři sta milionů euro země investuje do rozvoje zpravodajských sítí a systémů včasného varování. Vláda již schválila nákup jihokorejských samohybných děl K9 Thunder, stejně jako protitankových systémů krátkého dosahu a munice (zejména Javelin a Spike). Nadále probíhá tender na nákup 7,62mm ostřelovacích pušek, na konci roku bude spuštěna soutěž na pořízení námořních přehledových radarů.

Ačkoli oficiální obranná strategie počítá s dokončením akvizic do roku 2026, premiérka Kaja Kallas vyzvala příslušné agencie, aby co největší množství nákupů bylo dokončeno do symbolického data 24. února 2024. Estonská armáda dostala za úkol být připravena do druhého výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu a 106. výročí nezávislosti Estonska. Pro výrobce obranné a bezpečnostní techniky, včetně těch z České republiky, se tak otevírá krátké, ale velmi zajímavé časové okno pro vstup na estonský trh.

S cílem představit české výrobce armádní techniky estonským partnerům přicestoval ve středu 15. června 2022 do Estonska náměstek ministryně obrany ČR Tomáš Kopečný společně se zástupci české Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a čtyř českých firem, jmenovitě České zbrojovky, JISR Institutu, Liazu a EGO Zlín.

Ilustrační fotografie

Každá ze zúčastněných firem má Estonsku v jeho plánech co nabídnout: Česká zbrojovka díky spojení s americkým výrobcem Colt nabízí velmi širokou škálu palných zbraní, JISR Institut představuje významného výrobce prostředků pro elektronické vedení boje, Liaz představil svou novou bezpilotní helikoptéru a EGO Zlín nabídl své komplexní systémy biologické ochrany.

České firmy mají v Estonsku obecně velmi dobré jméno, rozvíjí se také kontakty mezi ozbrojenými složkami obou zemí (spolupráce v rámci mise v Mali) i ministerstvy obrany – ministr obrany Estonska Kalle Laanet například přicestoval do Prahy na oficiální návštěvu na začátku května 2022.

Delegace se nejprve představila během prezentačního semináře pro Estonské centrum pro obranné investice, které zaštiťuje veškeré armádní a bezpečnostní akvizice v Estonsku. Semináře se zúčastnili také experti z estonských ministerstev obrany a vnitra, Estonských obranných sil a estonské Asociace obranného průmyslu.

Po prezentacích českých firem následovala B2G a B2B jednání, pozvání na odpolední program přijalo sedm estonských firem. Estonské a české firmy kromě obchodní spolupráce diskutovaly také možnosti spolupráce na obranných projektech v rámci Evropského obranného fondu, který před několika dny spustil výzvu pro podávání nových výzkumných a vývojových návrhů.

Náměstek Kopečný dále jednal se svými protějšky na Ministerstvu obrany, Ministerstvu zahraničních věcí a v Kanceláři prezidenta republiky. Hlavním tématem byla koordinace pomoci Ukrajině, spolupráce v NATO a rozvoj evropských obranných instrumentů. Významným tématem z pohledu českého průmyslu je zájem České republiky spolupracovat s dalšími spojenci v rámci společných nákupů obranné techniky. Estonsko v tomto směru již získalo významné zkušenosti, které může s Českou republikou sdílet.

Informace o plánovaných i spuštěných tendrech lze nalézt v Registru estonských obranných investic a také v estonském Národním registru veřejných zakázek či skrze evropskou stránku Tenders Electronic Daily. Kontakty na estonské firmy v obranném a bezpečnostním průmyslu lze získat skrze národní asociaci Defence Industry Association.

Velvyslanectví České republiky v Tallinnu bude české výrobce o nejvýznamnějších připravovaných poptávkách informovat skrze Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu, sdílet bude také pozvánky na významné veletrhy a prezentační akce. Již v září 2022 například v Tartu proběhne výstavní a demonstrační akce o elektronickém vedení války EWLive2.0 2022, na které se představí více než čtyřicet národních delegací a desítky světových firem.

Cesta české obchodní delegace do Estonska byla podpořena z nástroje Ministerstva zahraničních věcí ČR na podporu ekonomické diplomacie PROPED.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autor: Petr Preclík, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme