Estonsko podpoří výstavbu off-shore větrných elektráren

Estonská ministryně životního prostředí, Kristen Michal, předložila parlamentu návrh zákona, který navrhuje zjednodušit povolovací proces pro projekty větrných elektráren na moři (off-shore) s cílem urychlit jejich realizaci.

Pokud bude návrh zákona schválen, sloučí se současný třístupňový schvalovací proces pro off-shore větrné elektrárny do jedné žádosti, což sníží byrokracii a pracovní zátěž jak pro veřejné instituce, tak i soukromé investory.

Ilustrační fotografie

Estonsko mělo dříve vyhlásit první tendr na výstavbu off-shore větrných elektráren v prvním čtvrtletí roku 2023, ale termín byl bez dalších aktualizací promeškán.

Estonské ministerstvo hospodářství a komunikací v loňském roce identifikovalo šest oblastí s potenciálem pro umístění větrných elektráren.

Země v současné době nemá žádné funkční off-shore větrné elektrárny, ale momentálně probíhá schvalovací proces tří návrhů, jejichž realizace se očekává v roce 2028.

Předpokládá se, že větrná farma o výkonu 1 GW na moři v Rižském zálivu je z těchto tří projektů v nejpokročilejší fázi a sponzoři doufají, že konečné investiční rozhodnutí bude učiněno do konce roku 2025.

Převzato z Magazínu ze světa exportu (32/2022). Autorka: Jana Ševcová, Odbor mezinárodních vztahů EGAP

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme