Estonsko vyčlenilo dodatečných čtyři sta milionů euro na armádní vybavení

Kvůli napjaté bezpečnostní situaci ve východní Evropě plánuje Estonsko významně posílit své obranné kapacity. Země nyní na obranu odvádí 2,31 % HDP a na konci ledna 2022 schválila dalších 380 milionů euro pro posílení obranyschopnosti.

Estonsko praktikuje politiku otevřených mezinárodních tendrů pro všechny veřejné zakázky, navýšení rozpočtu proto přinese velmi zajímavé příležitosti i pro české firmy.

Ilustrační fotografie

Roční rozpočet Estonska na obranu pro rok 2022 dosáhne 748 milionů eur, o sto tři milionů eur více než v loňském roce. Schválený Národní obranný plán pro roky 2022 až 2031 počítá s navýšením počtu aktivních vojáků, mechanizací pěchotních jednotek, posílení protivzdušné obrany a pobřežní ochrany.

Estonské centrum pro obranné investice (ECDI) zodpovědné za armádní akvizice zahájí v letošním roce nákup nových obrněných vozidel 6×6, až tisícovky nákladních vozidel, raketových systémů protivzdušné obrany a dalekonosných střel. Nedávno byl spuštěn tendr na nákup odstřelovacích pušek a kulometů ráže 7,62 mm.

Národní plán dále počítá s investicemi do komunikačních zařízení, kybernetické obrany, systémů autonomního řízení a bezpilotních systémů. V roce 2022 se očekává dokončení formování 2. mechanizované brigády (hlavní pozemní jednotkou je 1. mechanizovaná brigáda, jejíž součástí je dělostřelecký prapor, druhá mechanizovaná brigáda, která byla aktivována v roce 2014, ještě nezformovala všechny své jednotky). 

Z infrastrukturních projektů čeká estonské obranné síly rekonstrukce a rozšíření základny v Tartu (ta bude sloužit jako hlavní základna výše zmíněné 2. mechanizované brigády), výstavba nových muničních skladů a také časově a finančně velmi nákladná rekonstrukce přistávací dráhy letiště Ämari, které od roku 2014 pro svou misi Baltic Air Policing využívá NATO. V roce 2019 z této základny startovaly letouny JAS-39 Gripen Armády České republiky.

Schválený dodatečný balíček se ovšem do výše uvedené částky nezapočítává, jedná se o peníze nad rámec standardního rozpočtu. Podle dostupných informací získá 339 milionů euro ministerstvo obrany, většinu z těchto peněz využije na nákup munice různé ráže. Třicet milionů euro pro posílení ochrany státních hranic získá ministerstvo vnitra, zájem bude zejména o nákup sledovací techniky. Část peněz získá také ministerstvo zahraničních věcí pro posílení zabezpečení interní komunikace.

ECDI bude postupně uvedené plány zpracovávat do projektové dokumentace, jejíž součástí je i rešerše potenciálních dodavatelů jednotlivých řešení. Informace o plánovaných i spuštěných tendrech lze nalézt jak na příslušných stránkách ECDI, tak v estonském Národním registru veřejných zakázek či skrze evropskou stránku Tenders Electronic Daily. Kontakty na estonské firmy v obranném a bezpečnostním průmyslu lze získat skrze národní asociaci Defence Industry Association. Estonské firmy mají také zájem na spolupráci v rámci obranných projektů financovaných z Evropského obranného fondu.

Příležitost účastnit se připravovaných tendrů tak získají čeští výrobci ručních zbraní, bezpilotních letounů a technologií pro sledování těžko prostupného terénu, výrobci nákladních vozidel, ale také mnohé další firmy v obranném sektoru. V roce 2022 by ovšem měli estonský trh sledovat zejména výrobci munice nejrůznějšího kalibru. ECDI spolupracuje přibližně s tisícovkou aktivních dodavatelů, poměr národních a mezinárodních subjektů je prý přibližně jedna ku jedné. České firmy mají v Estonsku dobré jméno, zejména pro kvalitu svých výrobků, orientaci na vývoz a obecně vysokou komunikativnost.

S cílem představit český obranný a bezpečnostní průmysl plánuje Velvyslanectví ČR v Tallinnu ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR zorganizovat návštěvu zainteresovaných českých firem v Estonsku v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie. Detaily cesty včetně termínu budou zveřejněny pravděpodobně během března 2022.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autor: Petr Preclík, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme