Estonští dovozci a someliéři objevovali moravská vína

Spotřeba vína v Estonsku v posledních letech roste a stále více lidí se zajímá o různé druhy vín z celého světa.

Vzniká řada vinoték, obchodů a restaurací, které nabízejí širokou škálu produktů a neustále hledají nové varianty se silným příběhem. A jak dokázala nedávna incomingová mise estonských dovozců a someliérů, velkou šanci uspět mají v Estonsku i naši vinaři.

Ilustrační fotografie

S cílem představit vinařské regiony a výrobce vína proto Velvyslanectví České republiky v Estonsku zorganizovalo letos v dubnu návštěvu skupiny estonských importérů vína a someliérů v Jihomoravském kraji. Během tří dnů delegace navštívila devět moderních a inovativních vinařství se zájmem o nalezení nových exportních trhů. Své metody výroby vína představila vinařství Obelisk, Thaya, Špalek, Lahofer, Volařík, Sonberk, Fabig, Gurdau a Válka. Projekt byl spoluorganizován Národním vinařským centrem.

Estonská delegace byla pozitivně překvapena kvalitou českého vína. Objevili jedinečná vína s výrazným charakterem, komplexní vůní a chutí. Kromě samotného vína estonští experti pozitivně hodnotili také celkovou úroveň vinařského průmyslu – jeho připravenost k exportu, kvalitu etiket, užitých lahví, získaných certifikací či referencí ze zahraničí. Delegace odjížděla s nově nabytými zkušenostmi s moravským vínem a s přáním pokračovat v poznávání vinařského průmyslu České republiky.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Na tomto zájmu nyní mohou stavět i další čeští vinaři: česká ambasáda v Tallinnu připravuje další akce v tomto odvětví, například řízenou degustaci pro estonskou someliérskou asociaci Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon a pro zákazníky importérů vína, kteří se mise zúčastnili.

Známější je pivo

Víno je v Estonsku oblíbeným alkoholickým nápojem (průměrná roční spotřeba na obyvatele se pohybuje kolem 10 litrů), který se dováží z různých zemí světa. Většina importovaného vína (v roce 2021 ho bylo 20,9 milionu litrů) pochází z evropských zemí, zejména z Francie (28 %), Itálie a Španělska.

Maloobchodní trh s vínem je v Estonsku poměrně konsolidovaný, dominuje mu několik velkých prodejců. Roste však také počet menších vinoték a internetových prodejců, kteří se zaměřují na specifické oblasti. V tomto ohledu je ovšem povědomí o českém vinařství nízké – Česko má v Estonsku dobré jméno spíše v oblasti pivovarnictví či strojírenské výroby (automobily, vlaky, tramvaje).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autor: Petr Preclík, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme