Etiopie otevřela svou první zónu volného obchodu

Etiopie má svou první zónu volného obchodu, která byla otevřena ve městě Dire Dawa.

Země si od zóny slibuje zvýšení příjmů z vývozu, nová pracovní místa, posílání transferu znalostí a díky pobídkám pro investory i obchodníky také zlepšení statusu Etiopie jako hospodářského centra Afriky.

Ilustrační fotografie

Dire Dawa Free Trade Zone byla otevřena za přítomnosti premiéra Abiyho Ahmeda a dalších vysokých vládních představitelů. Hlavním důvodem pro zvolení Dire Dawy jako pilotního projektu je její geografická blízkost přístavům v Džibuti, kudy proudí většina etiopského importu a exportu, a Berbeře. Město Dire Dawa je výhodným logistickým centrem, pohyb zboží podporuje nejen silnice pro nákladní vozidla vedoucí do Džibuti, ale také etiopsko-džibutská železniční trať, která tudy prochází.

Tržní potenciál, jakož i vhodnost pro multimodální dopravu a logistické operace jsou dalšími výhodami zóny v Dire Dawě. Obecně je vytvoření zón volného obchodu v Etiopii považováno za prospěšné a nezbytné řešení. Je navrženo v implementované Národní logistické strategii, jejímž základním stavebním kamenem je právě zóna volného obchodu v Dire Dawě. Již nyní je navrženo otevření dalších tří zón volného obchodu, a to ve městech Modjo, Adama a Semera.

K největším příležitostem v Africe patří lusofonní státy

Inspirací bylo Džibutsko, ale i Turecko

Zřízení zóny volného obchodu v Etiopii s cílem zvýšit příjmy z vývozu, vytvořit pracovní příležitosti a rozvinout oblasti přenosu znalostí hraje významnou roli v rozvoji země. Vláda také slibuje, že společnosti v zónách nebudou podrobeny standardním byrokratickým postupům, které oslabují atraktivitu země v očích zahraničních subjektů.

Zkušenosti při vytváření vlastní zóny volného obchodu Etiopie čerpala ze zemí jako Džibutsko, Somálsko (Somaliland), Keňa a Turecko. Úspora času a nákladů na logistiku, efektivita, růst obchodní konkurenceschopnosti, přilákání přímých zahraničních investic, pozitivní dopad na urbanizaci a industrializaci a posílení ekonomiky celé země patří mezi pozitivní důsledky, které etiopská vláda od Dire Dawy očekává.

Vláda slibuje pobídky

Ministerstvo financí dokončuje přípravy nového nařízení s pobídkami, které mají být v zónách volného obchodu aplikovány. Investoři, dovozci, vývozci a firmy budou mít z připravovaných pobídek v podobě celního a daňového zvýhodnění prospěch. Výrobci vstupující do zóny volného obchodu budou moct získat výrobní vstupy, aniž by zónu opustili.

V samotné zóně bude etiopská vláda klást důraz na posilování obchodu, zajištění komplexních logistických služeb a usnadnění vývozu. Místo bude fungovat také jako vývozní zpracovatelská zóna, kde může být vykládáno, manipulováno, vyráběno a montováno i zboží z blízkého průmyslového parku, v němž je velká část z již vybudovaných 15 hal zatím neobsazena. Aby země mohla co nejvíce těžit z fungování zóny volného obchodu, vyzývá Ministerstvo financí Etiopie soukromý sektor, aby neváhal s investicemi.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Addis Abebě (Etiopie). Autoři: Jan Kallus, stážista, Pavel Šára, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Afrika | Etiopie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme