EU uvolňuje nařízení o bezpečnosti potravin pro vietnamské instantní nudle

Pro dovoz vietnamských instantních nudlí na trh Evropské unie nebudou od 27. června 2023 požadovány certifikáty o inspekci bezpečnosti potravin od autorizovaných agentur z Vietnamu.

Změna byla oznámena 7. června v rámci nařízení č. 2019/1973, které se týká mimořádných opatření pro kontrolu dovozu potravin do EU. V souladu s tím EU oficiálně přesunula vietnamské instantní nudle ze seznamu dle Přílohy II, kde se požaduje zdravotní osvědčení (HC) a 20% kontrola na hranicích, do seznamu dle Přílohy I, pouze s kontrolou 20 % produktů na hranicích EU.

Ilustrační fotografie

Podle vietnamského obchodního poradce pro EU v Belgii Trần Ngọc Quâna, je při zachování 20% kontroly na hranicích unie i nadále nutné, aby vietnamští výrobci dbali na bezpečnost potravin. Pokud bude do konce roku 2023 zjištěno porušení předpisů o bezpečnosti potravin, může EU zvýšit kontrolu na hraničních branách na 50 % a vrátit tyto produkty zpět do Přílohy 2.

Za tímto rozhodnutím stojí houževnaté úsilí vietnamského ministerstva průmyslu a obchodu a relevantních institucí na podporu místních exportujících podniků. Instantní nudlové polévky jsou totiž v rámci agrárních produktů jednou z hlavních exportních komodit do EU. Obchodní diplomacie VSR považuje za úspěch, že EU odstranila ze seznamu řízení bezpečnosti potravin vietnamské nudle a rýžové produkty v řádech měsíců po zavedení přísnějších opatření.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Zpřísnění kontroly pro dovoz vietnamských instantních nudlí do EU se zavedlo po opakovaném odhalení vysokých reziduí etylenoxidu. Etylenoxid je organická sloučenina pro různé účely, včetně dezinfekce a sterilizace. Současný limit etylenoxidu požadovaný EU je 0,01 miligramu na kilogram. V roce 2022 bylo z EU vráceno několik šarží instantních nudlových výrobků z Vietnamu, kvůli zvýšeným hladinám etylenoxidu.

Vietnamské nudlové polévky se kvůli vysoké hladině karcinogenního etylenoxidu vracely také z Tchaj-wanu. Etylenoxid je na Tchaj-wanu v potravinách zcela zakázán, protože ho úřady považují za karcinogen, jehož dlouhodobá expozice může zvýšit riziko rakoviny a některých neurologických onemocnění.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme