Evropské a americké startupy budou bojovat o zájem investorů

Osm evropských a amerických startupů dostane šanci upoutat pozornost andělských investorů z Evropy i Silicon Valley. V úterý 9. února se uskuteční čtvrtý Transatlantic Pitch Event, jediná online událost, která spojuje startupové ekosystémy obou kontinentů.

Za organizací události stojí dvě sítě andělských investorů – Bay Angels ze San Francisca a Depo Angels z České republiky. Cílem akce je propojit americkou a evropskou startupovou scénu v době, kdy se snížila šance nadějných startupů potkat investory.

Nadcházející Transatlantic Pitch Event se koná již počtvrté, poslední kolo proběhlo loni na podzim. Akce začíná 9. února večer a moderovat ji bude Shawn Flynn, který je mimo jiné moderátorem úspěšného podcastu The Silicon Valley Podcast. Nejdříve proběhnou prezentace jednotlivých startupů, v nichž vystoupí i jejich stávající investoři, a přijde řada také na otázky od potenciálních investorů. V dalších dnech budou mít zájemci o investici možnost mluvit přímo se zakladateli startupů.

České startupy míří více na domácí trh

Svůj produkt budou investorům prezentovat startupy v brzké fázi svého vývoje. „S vybranými startupy jsme se na akci dopředu připravovali, aby prezentace pro investory měly vysokou úroveň,“ řekl o přípravě účastníků zakladatel sítě DEPO Angels, která patří pod společnost DEPO Ventures Petr Šíma.

Výběr podle aktuálních trendů

Výběr startupů pro Transatlantic Startup Pitch reflektuje aktuální trendy mezi investory. „Při výběru startupů hledáme zejména nové řešení s unikátní technologií, za kterým stojí schopný tým s globální ambicí. Kromě toho také bereme v potaz sektorové zaměření každého produktu. V minulosti jsme podpořili projekty z oblasti zdravotnictví či z herního odvětví,“ vysvětlil Šíma výběr účastníků.

Startupy, které budou prezentovat své produkty na Transatlantic pitch event:

  • SCase – Slovenský medtech projekt vyvíjející přenosné, point-of-care, diagnostické zařízení, ze kterého je možné odesílat informace do mobilní a počítačové platformy, kde k nim má přístup jak zdravotnický personál, tak pacient a jeho blízcí.
  • ZenOwn – Švýcarská aplikace pro přehlednou správu produktů, které člověk vlastní. V aplikaci lze spravovat praktické záležitosti, jako jsou záruční listy, účtenky a návody zakoupených zařízení, případně zařízení prodávat či nakupovat.
  • Filmzie – Britská streamovací služba zaměřující se na filmovou a seriálovou tvorbu malých studií. Služba funguje na modelu advertising-based video on demand. Diváci tak získávají bezplatný přístup k tvorbě vysoké kvality a pestrosti.
  • Userux – Slovinský startup, jenž za pomoci AI ulehčuje testování produktů svým klientům. Využívá komunitu ověřených testerů, kteří prochází tréninkovými programy pro zajištění kredibility výsledků.
  • Ledsreact.be – Belgická technologická platforma, která umožňuje sledovat výkonnost sportovců při trénování. Za pomoci monitorovacího zařízení a aplikace je možné analyzovat rychlost, obratnost či celkovou zdatnost sportovce a následně ukázat prostor pro zlepšení.
  • Predictive Wear – Americký medtech startup věnující se vývoji chytrého oblečení, které monitoruje tělo nositele. Mezi produkty patří sportovní oblečení monitorující hydrataci těla (kromě údajů o pohybu, jako je rychlost či vzdálenost) nebo oblečení monitorující stav pacientů, u nichž hrozí selhání srdce.
  • Speed legal – Americká platforma, která využívá AI k analýze právních dokumentů. Slouží také jako chytrý správce smluv, kontroluje smluvní termíny a upozorňuje na potřebu obnovit smlouvy. Platforma významně šetří čas právníkům i manažerům.
  • Chekspend – Americký fintech startup nabízející nový přístup ke kontrole a správě výdajů. Základem je vlastní karta podobná debetní, u níž může správce nastavit limity kolik, kde a za co lze utratit peníze. Využití najde například u zaměstnanců, kteří mají časté firemní výdaje, nebo jako karta pro dítě.

Úspěšná akce demonstrující možnosti online investice mezi kontinenty

Pro startupy přináší akce široké možnosti nových investic, účastní se jí více než 100 subjektů, z nichž většinu tvoří individuální andělští investoři.

„Poslední dobou narůstá i počet venture kapitálových fondů, což startupům nabízí zase o něco širší možnosti. Fondy přináší do hry velký kapitál, zatímco andělští investoři mohou kromě menší investice nabídnout i svůj čas a zkušenosti. Myslím, že pro začínající projekty je to ideální mix příležitostí,“ hodnotí skladbu investorů Petr Šíma.

Online investování se v minulém roce dostalo na novou úroveň kvůli všudypřítomné pandemii. „Akce Transatlantic Startup Pitch ale už stihla dokázat, že i investování mezi dvěma kontinenty s velkým časovým posunem je možné realizovat online. Zatímco v minulém roce to bylo ještě něco zvláštního, postupně se podobné akce stávají standardem,“ myslí si Roger King, andělský investor a zakladatel sítě Bay Angels.

„Akce je určena zejména investorům, kteří se chtějí se svou investicí zapojit do startupů s globálním potenciálem v rané fázi. Můžou to být andělští investoři, malé fondy rizikového kapitálu, korporátní investoři, family office, mentoři či partneři startupového světa. Evropští investoři dostanou šanci zapojit se do budoucích hitů Silicon Valley, američtí investoři zase mohou využít evropské nápady a talent,“ popisuje partner DEPO Ventures Michal Ciffra.

DEPO Angels – evropská síť andělských investorů zjednodušuje proces investování do startupů a snižuje investiční riziko. Je registrovaná v rámci Evropské asociace andělských investorů (EBAN) a Czech Business Angel Association.

Bay Angels je jednou z nejstarších sítí andělských investorů v Kalifornii se zaměřením na technologie, rozvoj podnikání a dobré skutky.

DEPO Ventures je finanční skupina, která buduje syndikát angel investorů. Má vlastní venture angel fond Grouport a v budoucnu plánuje stát se asset managerem pro lidi, kteří by chtěli investovat do startupů. Vizí DEPO Ventures je naučit úspěšné podnikatele a osoby s vysokým jměním (high net worth individuals), že investice do startupů, a tedy venture světa, jsou celosvětově součástí portfolií nejlepších investorů. DEPO tak sdružuje a také vyhledává potenciální investory, kteří by svými penězi mohli podpořit začínající firmy. Cílem rovněž je, aby tento fenomén začala vnímat tradiční česká scéna, například lidé z průmyslu.

• Teritorium: Evropa | Spojené státy americké

Doporučujeme