EXPO 25 v Ósace je šancí pro zviditelnění českých firem v Japonsku

Česko podepsalo účastnickou smlouvu na EXPO 2025 v Ósace. Potvrzením účasti se ve střednědobém horizontu otevírají zajímavé možnosti k prezentování českých produktů a technologií na japonském trhu.

Klíčový dokument podepsal koncem letošního října generální komisař české účasti na EXPO 2025 v Ósace Ondřej Soška na mezinárodním plánovacím zasedání pořadatelů nadcházející světové výstavy za přítomnosti japonského ministra pro EXPO 25 Šindži Inouea, generálního komisaře světové výstavy Kodžiho Hanedy a generálního tajemníka Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) Dimitriho Kerkentzese.

Ilustrační fotografie

Hlavní téma nadcházející světové výstavy, která bude probíhat v japonské Ósace od dubna do října 2025, je Designing Future Society for Our Lives s podtématy Saving Lives, Empowering Lives a Connecting Lives. Výstava bude v těchto směrech využita k prezentování nejnovějších technologií, jako jsou umělá inteligence, internet věcí, robotika a bezuhlíkové zdroje energií. Ty by měly reagovat na nejvážnější výzvy současnosti jako klimatická změna, ale také napomáhat zvyšování kvality života.

Japonští pořadatelé očekávají, že by EXPO 2025 v Ósace, na kterém již účast přislíbilo více než 100 zemí a mezinárodních organizací, mohlo navštívit kolem 28 milionů účastníků. Zapojení do českého pavilonu tak otevírá současně možnost oslovit široký okruh především japonských návštěvníků. Za připomenutí stojí, že při poslední světové výstavě v Ósace v roce 1970 patřil československý pavilon k nejnavštěvovanějším a velká očekávání jsou spojena i s touto účastí.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Představí se i herní průmysl

Česká republika byla jednou z prvních osmi zemí, které podepsaly účastnickou smlouvu, jež vedle samotného oficiálního potvrzení určuje podmínky účasti a pozemek s rozlohou zhruba 1000 metrů čtverečních, na kterém bude stát národní pavilon.

K podpisu účastnické smlouvy ČR také připravila koncepci českého národního pavilonu zpracovanou generálním komisařem Ondřejem Soškou. Jeho záměrem bude mimo jiné představit české dovednosti ve vybraných technologických odvětvích jako ICT, biotechnologie nebo herní průmysl. Pavilon by měl být „chytrou“ a energeticky i ekologicky udržitelnou budovou se zakomponovanými a pro návštěvníky viditelnými elementy smart city.

Český pavilon by ale neměl sloužit jenom k výstavám a prezentování českých řešení. Předpokládá se, že bude také místem k byznysově zaměřeným akcím jako například česko-japonské obchodního fóra a prostorem pro B2B jednání s japonskými partnery.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko). Autor: Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme