ExportMag.cz: Ambiciózní Vize 2030 chce proměnit Saúdskou Arábii

Ekonomika už nemá být závislá jen na těžbě ropy. Modernizovat se má doprava, zdravotnictví, města či zemědělství. To patří k cílům, které vytyčila saúdskoarabská Vize 2030.

Země také zjednodušila vízové povinnosti. „V posledních letech se snaží otevřít zahraničním návštěvníkům a investorům,“ říká ředitel nedávno otevřené zahraniční kanceláře CzechTrade v Rijádu Tamer El-Sibai.

Tamer El-Sibai na svém novém působišti zhodnocuje dlouholeté zkušenosti, které získal v minulosti při vedení kanceláří CzechTrade v Egyptě a Maroku. Výhodu má také v tom, že vedle jiných jazyků mluví plynule i arabsky.

Saúdská Arábie je pořád ještě vnímána jako hodně uzavřená země. Ale nedávno udělala změny. Jak náročné je teď pro Čechy do této země vstoupit?

V posledních letech se Saúdská Arábie snaží otevřít se zahraničním návštěvníkům a investorům. Zavedla několik opatření na uvolnění vízové politiky a usnadnění cestování. Od roku 2019 zavedla turistická víza pro občany několika států včetně některých evropských zemí. Toto opatření se vztahuje také na české občany. Turistická víza umožňují návštěvníkům přijet až na 90 dní a mohou být získána online nebo při příjezdu na letiště.

Pro obchodní cesty jsou k dispozici obchodní víza, která umožňují krátkodobý pobyt za účelem jednání, konferencí nebo byznysových setkání. Pro cestování za prací je nutné mít pracovní vízum, které je obvykle zajišťováno zaměstnavatelem v zemi. Přestože Saúdská Arábie vízovou politiku uvolnila, stále existují určitá omezení pohybu pro cizince. Například jsou určitá místa, kam cizinci nemají povoleno vstupovat. Například svaté město Mekka zůstává přístupné pouze pro muslimy…

Více o Vizi 2030 a příležitostech pro české firmy v Saúdské Arábii si přečtěte v plné verzi rozhovoru zdarma na portálu ExportMag.cz

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme