Exportmag.cz: Česká mise oslovila španělskou jadernou energetiku

Čeští exportéři vyjeli do Španělska, které v současnosti řeší otázku, kudy dál s jadernou energetikou. Češi se podívali do úložiště jaderného odpadu či do výcvikového centra řízení jaderné elektrárny. Byl podepsán i důležitý obchodní kontrakt.

Ve Španělsku proběhla mise českých firem v oblasti jaderné energetiky pořádaná ve spolupráci agentury CzechTrade a španělské platformy Foro de la Industria Nuclear Española.

Španělsko má jedno úložiště jaderného odpadu s nižší radiací, ten s vyšší radiací si zatím ukládají dočasně samy elektrárny ve svých skladech.

Akce se zúčastnila desítka českých podniků včetně exportní aliance Pipelines and Technology Alliance. U jejího zrodu stála také agentura CzechTrade a její přesah do zahraničí už přináší zajímavé výsledky.

Mise měla podporu Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky a velvyslanectví ČR ve Španělsku.

Češi se potkali se čtyřmi desítkami španělských společností

Proběhlo asi 140 B2B jednání, z toho 70 v Madridu a dalších zhruba 70 v Santanderu. Na akci českou výpravu doprovodila také zástupkyně Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Iva Petříčková, která představila situaci jaderného průmyslu v Česku.

Během mise byla podepsána dohoda o spolupráci mezi českou firmou ŽĎAS a španělským podnikem Nusim s perspektivním přesahem na další mezinárodní trhy, která je výsledkem několikaměsíční spolupráce ŽĎASu a zahraniční kanceláře CzechTrade ve Španělsku.

Obyvatelé půvabného městečka Asco se dívají na komín místní jaderné elektrárny hned naproti přes řeku.

Mise zamířila do simulačního centra i úložiště jaderného odpadu

Podnikatelé osobně navštívili prostory dvou významných společností z oblasti jaderného průmyslu. Jednak to byl podnik Equipos Nucleares, který vyrábí obrovské celky pro jaderný průmysl a kde měli Češi možnost nahlédnout do výroby. Dále zavítali do společnosti Tecnatom, kde si prohlédli simulační centrum pro výcvik operátorů jaderných elektráren a další zajímavé prostory.

Došlo také na setkání se členy Rady pro jadernou bezpečnost (Consejo de Seguridad Nuclear), kteří představili význam a fungovaní místnosti pro stav nouze SALEM (Sala de Emergencia) a vysvětlili činnost platformy pro nukleární energii. Firma ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu) mohla navštívit úložiště jaderného odpadu v lokalitě El Cábril.

Marek Zmrzlík, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade ve Španělsku

Více o španělské jaderné energetice čtěte zdarma na webu Exportmag.cz

• Oblasti podnikání: Energetika | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme