Exportmag.cz: Český letecký průmysl představuje novou generaci letounů

Nové zakázky a propojení se špičkou světového leteckého průmyslu. To byla česká účast na největším leteckém veletrhu na Blízkém východě Dubai Airshow. Češi na něm světu představili progresivní letecké technologie.

Sedmnáctý ročník letecké přehlídky Dubai Airshow, která se koná jednou za dva roky a patří mezi nejprestižnější adresy pro setkání světových lídrů v odvětví, se stal největší světovou leteckou událostí od vypuknutí koronavirové pandemie. Na dubajské mezinárodní letiště, kde se konal, přilákal v půli listopadu 1200 vystavovatelů ze 148 zemí světa.

Česko patří mezi několik málo zemí světa, které zvládnou celý kompletní proces vývoje a výroby letadel.

Na akci se přišlo podívat přes 84 tisíc návštěvníků a ze zahraničí přicestovalo 316 civilních a vojenských delegací. Mezi dvaceti národními pavilony světových leteckých velmocí, jako jsou USA, Kanada, Francie či Velká Británie, nechyběl národní stánek České republiky organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Celý článek zdarma na EXPORTMAG.CZ

Český letoun L 410 NG se představil na takzvané stojánce veletrhu po boku 160 letounů různých typů od světových výrobců, jako jsou Airbus, Boeing, Embraer, Bombardier a další.

V dresu oficiálního účastníka do Dubaje přicestovalo devět českých firem, další se vypravily po své ose. A zabodovaly. Oficiální misi na akci vedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Martina Tauberová, která českým firmám otevřela dveře do vysokých pater světové i emirátské elity.

Při slavnostní večeři i na českém stánku česká výprava jednala s obchodními špičkami Spojených arabských emirátů, celkem se odehrálo na 500 hodin jednání.

Jednalo se i se švédským koncernem SAAB

České firmy absolvovaly maraton jednání s vrcholovým vedením světových leteckých firem, jež si předem vytipovaly. S prezidentem švédského koncernu SAAB diskutovala náměstkyně Tauberová o průmyslové spolupráci a průnicích v programu předsednictví EU. Švédsko je totiž členem předsednického tria a od České republiky převezme předsednickou štafetu. Zatímco švédský SAAB má vlastní stíhací letoun, česká letecká továrna Aero Vodochody vyrábí vojenský cvičný letoun L-39NG. Česko tedy může švédské stroje vhodně doplnit nabídkou moderního výcvikového systému.

Vrcholový management emirátského obra EDGE Group, britského BAE Systems a německého Diehl Defence přivítala náměstkyně Tauberová na obchodní večeři s vybranými českými firmami. České firmy jednaly také s vedením amerických koncernů Honeywell a Collins Aerospace, tureckého Turkish Technics či ázerbájdžánského Azairtechservice.

Jakou speciální úpravu má mít nový model letounu L 410 NG?

Na čem se podílejí čeští dodavatelé při modernizaci obřího letounu Ruslan?

Které firmy podepsaly na veletrhu důležité kontrakty?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

Anna Uljačenková

• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme