Exportmag.cz: Do Evropy víc plynu, do Nigérie víc zboží

Největšímu africkému trhu nabídli čeští exportéři s úspěchem holítka či klobouky, africký brokát, zdravotnická lůžka, skleněná svítidla nebo šicí stroje. Nigérie sice v současnosti zápolí s vysokou inflací a výpadky v těžbě ropy, potřebné peníze ale může přinést plán na radikální zvýšení dodávek plynu Evropě.

Největší trh Afriky. Tuhle pozici si Nigérie v posledních letech upevňuje hlavně díky dvěma trumfům – rekordně rychle rostoucí populaci a bohatým zásobám ropy a plynu. Počet obyvatel se aktuálně vyšplhal už na 218 milionů. Nigérie tak v počtu lidí předběhla Brazílii a je nyní šestým nejlidnatějším státem světa a suverénní jedničkou co do velikosti populace v Africe.

Nigérie zažívá populační explozi a podle prognóz má do půlky století vzrůst počet obyvatel ze současných 218 milionů až na 400 milionů lidí.

Na černém kontinentu je první, také co se týče velikosti hospodářství. Letos bude hrubý domácí produkt Nigérie podle odhadů atakovat hranici 445 miliard dolarů, čímž za sebou země nechává další dvě velké ekonomiky kontinentu – Jihoafrickou republiku i Egypt.

Nigérie navíc může vytěžit další impulz pro svůj růst ze současné energetické krize v Evropě…

Pomůže nigerijský plyn nasytit Evropu energií?

Jak obchodování v Nigérii ovlivňuje tamější vysoká inflace?

Jak postupovat při exportu do Nigérie a které certifikační agentury oslovit?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme