Exportmag.cz: Dveře z Kladna slouží až v Karibiku nebo Arábii. Navzdory všem krizím

Výrobce dveřních výplní VP trend zůstává jistotou v nejistém oboru. Výzvou byly propad stavebnictví či sankce vůči Rusku, teď je novým problémem raketový růst cen hliníku a dalších surovin.

Kladenská rodinná firma ale drží už 23 let stabilní kurz napříč všemi krizemi a výrobky dodává přes půl planety od Dubaje až po Dominikánskou republiku.

Jedny z dveří ve Spojených arabských emirátech s výplní od VP trendu.

Spisovatel Franz Kafka kdysi napsal: „Ti dobří mívají stejný krok. Ostatní ale, aniž to tuší, tancují kolem dobové tance.“ Tenhle citát docela dobře sedí i na příběh rodinné firmy VP trend z Kladenska. Společnost na výrobu dveřních výplní založená v roce 1998 kráčí rovnoměrným krokem, přestože stavebnictví je neustále zmítáno výkyvy nahoru i dolů.

Jak se do nabídky dveří promítla uprchlická krize? Více v plné verzi článku, která je zdarma na EXPORTMAG.CZ

Předposlední globální krize se v segmentu oknařiny projevila se zpožděním, a to hlavně v letech 2013 a 2014, kdy také VP trend pocítil snížení obratu. Situaci se ale podařilo záhy stabilizovat. Firma si udržela relativně vyrovnaný obrat, počet zaměstnanců i portfolio výrobků, které rozšiřuje postupně, bez ukvapeného naskakování na momentální módní výstřelky. „Vyznáváme takový mírný pokrok v mezích zákona,“ usmívá se Richard Obyt.

Hliníkové nebo skleněné dveřní výplně jsou náročnější na údržbu, ale často si je zákazníci pořizují jako součást určitého sociálního statusu.

K původní výrobě plastových dveřních výplní tak firma postupně přidala výrobky z hliníku, dřeva i vysokotlakého laminátu. Typickým odběratelem jsou pak finální výrobci dveří, kteří výplň zkompletují s dalšími komponenty, tedy s rámy dveří, respektive dveřních křídel, a s potřebným kováním.

Společnost VP trend

Firma byla založena v roce 1998 a na počátku roku 2001 se z původního podílníka stal jejím jediným majitelem Richard Obyt. Společnost se nejprve zabydlela v areálu bývalé Poldi Kladno. Sám Richard Obyt původně také v Poldovce pracoval a prošlo jí i několik dalších pracovníků. Písmena VP v názvu firmy jsou odkazem na skupinu Vagnerplast, kde byl Richard Obyt jedním z podílníků a v jejímž vedení v devadesátých letech také působil.

V současnosti zaměstnává VP trend něco přes 30 lidí, přičemž počet zaměstnanců je – kvůli stále vyšší složitosti a náročnosti výrobků – i přes rostoucí automatizaci poměrně stabilní. Od roku 2012 působí společnost v novém výrobním areálu v kladenské čtvrti Dříň. Vedle plastových dveřních výplní nabízí také produkty z hliníku, dřeva či vysokotlakého laminátu. Obrat společnosti se pohybuje kolem 70 milionů korun ročně. Zhruba čtvrtina produkce jde na přímý vývoz, dalších 10 až 15 procent míří do zahraničí jako subdodávky. Výrobky VP trend tak lze vidět například v Německu a v mnoha dalších státech EU či v Rusku a postsovětských zemích. Na chodu společnosti se stále významnější měrou podílejí synové zakladatele Stanislav Obyt a Michal Obyt.

Proč raketově vzlétly ceny hliníku? Více v plné verzi článku, která je zdarma na EXPORTMAG.CZ

Zhruba třetina výrobků VP trend jde do zahraničí. Největším odbytištěm je Německo, dále Rakousko, Polsko či postsovětské země. „Jednotlivé dodávky ale mířily například i do Spojených arabských emirátů. Některé české firmy tam měly zakázky na rekonstrukce budov a na dveřní výplně měly specifické požadavky. Dveře s naší výplní najdete také až v Dominikánské republice, kam jsme se dostali přes jednoho německého zákazníka,“ říká Richard Obyt.

Tomáš Stingl

Jak si ve firmě otec a synové rozdělili kompetence, aby to nenarušilo osobní vztahy? Více v plné verzi článku, která je zdarma na EXPORTMAG.CZ

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme