ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Vývozci se stále častěji sdružují do exportních aliancí. V zahraničí jim to dá na trhu větší sílu. Jde třeba o sdružení pivovarů nebo vodohospodářských firem. V poslední době stojí aliance například za projekty tradiční české hospody v Británii nebo budování vzorových smart cities.

Hodonín se stane možná nejchytřejším českým městem. Právě tam totiž v poslední době začali instalovat špičkové české inovace. S představiteli města se na vybudování jakéhosi vzorového parku chytrých technologií dohodla exportní aliance Elements for Smart City, která sdružuje tuzemské inovativní firmy. „Aktuálně řešíme chytré solární lampy, dotykový displej pro infocentrum, instalaci meteorologické stanice pro monitoring ovzduší, elektronickou úřední desku nebo kameru s umělou inteligencí,“ říká o projektu Antonín Koplík, lídr aliance a jednatel společnosti Moram.

Chytrý altánek Vin4m je napájen energií ze solárních panelů na střeše. | Foto: Vin4m

Ta patří mezi 15 stávajících členů aliance, která v současnosti buduje vedle Hodonína vzorové smart city také v maďarském Pápa a ukázkové chytré technologie instaluje i v české obci Karlštejn. V rámci projektu zkouší i prototyp venkovního vzdělávacího centra Archimedes. „Jedná se o unikátní přírodovědnou učebnu s nejmodernějšími prvky a technologickými novinkami, o kterou projevilo zájem několik států včetně Chile, Maďarska, Peru nebo Francie,“ uvádí Koplík.

Co všechno umí chytrý altánek Vin4m určený pro smart cities?

S čím zkouší prorazit aliance českých pivovarů na britském trhu?

Jak založit novou exportní alianci a v čem to má výhody?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme