Exportmag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země, nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Středoamerická země uspěla díky sázce na zelenou ekonomiku a stala se nejnovějším členem OECD. Letos se ale musí vyrovnat s přívalem uprchlíků i s důsledky obrovského kyberútoku na státní úřady, který podnikl ruskojazyčný gang Conti.

Ve španělštině znamená jméno státu – Costa Rica – doslova bohaté pobřeží. A moderní éra dala tomu názvu za pravdu. Kostarika je v současnosti nejlépe prosperujícím státem Střední Ameriky a v mnoha ohledech unikátní zemí, která mění ve skutečnost nápady, jež mají jinde jen za bláhovou utopii. Kostaričané tak například už na konci čtyřicátých let minulého století zrušili armádu a ušetřené peníze místo toho dávají na sociální služby. Jako jediná země na světě také Kostarika nejenže zastavila kácení deštného pralesa, ale naopak úspěšně zvětšuje zalesněné oblasti. Zatímco v první půli devadesátých let už lesy v zemi téměř zmizely, nyní pokrývají znovu na 60 procent její plochy.

Na předměstí metropole San José chce český developer UDI Group postavit patnáctiposchoďový bytový dům.

Hospodářství vláda přeorientovává raději na ekoturismus, který přináší víc peněz a přidané hodnoty než prodej surového dřeva. Zelené listy vidí v Kostarice zjevně rádi, protože nejnovější neortodoxní krok úřadů míří pro změnu k úplné legalizaci marihuany, jež je v zemi stejně ve velkém pěstována a tolerována…

Na které instituce mířil kyberútok, který podlomil fungování celého státu?

Na kterých oborech postavila Kostarika svůj hospodářský úspěch?

Co si její vláda slibuje od legalizace marihuany?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme