ExportMag.cz: Lightway prorazil se světlovody, teď začal oblékat tovární haly

Česká firma Lightway dodává křišťálové světlovody do domů od Itálie až po Saúdskou Arábii. Nyní trh oslovila s „obleky pro budovy“, které mají pomoct ušetřit energii a přitom zachovat tepelný komfort.

Budiž světlo. To přírodní. To jsou slova, kterými by se dal doprovodit vznik české firmy Lightway. Od svého založení v roce 1999 se zaměřila na výrobu tehdy ještě málo známých tubusových světlovodů. Ty přes křišťálovou kopuli na střeše sbírají sluneční světlo a přenášejí ho do domu tubusem, jehož vnitřní stěny tvoří výkonná zrcadla. Ta odrazí sluneční zář ve velké intenzitě až do obytných místností. Firma se tak snaží změnit fakt, že až 90 procent času lidé tráví pod umělým osvětlením.

Křišťálové kopule, které sbírají sluneční svit, je možné umístit jak na šikmou tak i vodorovnou střechu.

Světlíky Lightway se uchytily nejen u českých zákazníků, ale i ve světě. Firma nyní generuje tržby v řádech desítek milionů korun a asi 60 procent obratu přináší export. „Hlavní cílové země jsou pro nás Anglie, Itálie, Francie, Německo, Nizozemsko a Spojené státy americké. Ze zemí na Východě jsou to Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie,“ říká majitel společnosti Jakub Brandalík.

Výrobnu má firma v současnosti umístěnou v Hořovicích, ve výrobě a montážích zaměstnává napřímo 15 pracovníků. Využívá zároveň mnoho subdodavatelů.

Přestože Lightway uspěl se světlíky i na Blízkém východě, v některých sousedních zemích se naopak snaží prorazit až v poslední době…

Plnou verzi článku o exportu světlovodů a nových oblecích pro budovy si přečtěte zdarma na sesterském portálu ExportMag.cz

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Sklo | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme