Exportmag.cz: Na strojírenském veletrhu upoutala chytrá výhybka či auto, které zkoumá řidiče

Po loňské přestávce se znovu vrátil do Brna Mezinárodní strojírenský veletrh. Představil Digitální továrnu, možnosti vodíku jako pohonu v dopravě nebo využití sítě 5G při rozvoji chytrých měst.

Zatímco loni musel být tradiční MSV v Brně kvůli pandemii zrušen, letošní 62. ročník úspěšně proběhl. Oproti běžným rokům pouze trochu později na podzim, až v druhém listopadovém týdnu. Konal se také na menší rozloze než ročník 2019, některé pavilony brněnského Výstaviště využity nebyly. Oproti obvyklému počtu zhruba 1500 vystavovatelů byl zaznamenán zhruba třetinový pokles.

Dalším jevem, který potvrzuje i trend z výstav a veletrhů v zahraničí, je celková nižší návštěvnost, ovšem s vysokým podílem odborné veřejnosti a potenciálních obchodních partnerů. Pořadatelé například omezili pozvánky pro školy s tím, že spíše než na masové výpravy žáků se chtějí soustředit na odbornou veřejnost. Na výstavu nakonec dorazilo asi 35 tisíc návštěvníků.

„Veletrh je v postcovidovém vydání menšího rozsahu, což je dáno objektivními faktory, které jsou důsledkem pandemie. Pro každý veletrh je důležitá rovnováha trhu, spíše určitý převis nabídky nad poptávkou. Nyní tomu tak není. Stále to ale je veletrh reprezentující všechny důležité obory strojírenství,“ říká generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Kuliš. A dodává: „Veletrhu se letos účastní 1 016 firem z 35 zemí.“

Jak funguje chytrá výhybka, která sama sebe kontroluje? Více čtěte v plné verzi článku na Exportmag.cz

Oficiální zahraniční účasti typu „partnerská země“ byly tentokrát nahrazeny mozaikou menších zahraničních účastí a veletržních expozic jako například Slovenska, Rakouska, Francie, Polska, Švýcarska a poprvé také Japonska a špiček jejich strojírenských firem.

Tematicky se veletrh zaměřil na oblasti Průmyslu 4.0. Elektromobilita, vodíkové technologie, smart cities, virtuální realita a mnoho souvisejících oborů tak tvořilo podstatou část aktivit celého týdne a i České národní expozice. Atraktivní součástí veletrhu byla také Digitální továrna. Tu si stejně jako přede dvěma lety mohli návštěvníci projít formou 3D simulace.

„Na letošním MSV se už po druhé v jedné České národní expozici pod značkou Czech Republic: The Country For The Future představilo čtrnáct státních organizací. Nejen firmy tak služby a informace od státu získaly na jednom místě,“ připomněl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Premiérová Česká národní expozice získala stříbrnou medaili na mezinárodní soutěži World Exhibition Stand Awards 2020. Letošní prezentace na ni navázala, a lidé se tak na jednom místě dozvěděli víc o podpoře exportu, 5G sítích, programech ekonomické migrace či vodíkových technologií.“

Medaili získala plazma, která čistí vodu i od estrogenů z antikoncepce

Nejlepší exponáty opět soutěžily o prestižní zlaté medaile MSV. Například nejlepší inovací ve zpracovatelské technologii bylo na veletrhu zvoleno zařízení pro dezinfekci a úpravu kapalin CaviPlasma. Vystavilo ho Vysoké učení technické v Brně – Fakulta strojního inženýrství. Nová technologie dokáže dočišťovat vodu pomocí nízkoteplotního plazmatu. CaviPlasma tak umí z vody odstranit zbytky chemikálií, například estrogeny z antikoncepce, a hubí i patogenní mikroorganismy, jako jsou sinice a bakterie.

Zařízení CaviPlasma je zatím postaveno ve třech různých velikostech.

Podobná zařízení dosud existovala pouze v laboratorním měřítku, nový vynález má naopak potenciál zvládnout velké objemy vody. „Máme postavena tři tato zařízení různých velikostí. Všechna jsou odzkoušená a máme potvrzeno, že náš princip funguje stejně dobře v malém i velkém měřítku, což je pro využití v praxi zásadní. Aktuálně zvládáme desítky metrů krychlových vody za hodinu, což už není jen akademická záležitost, ale zařízení průmyslově využitelné,“ ujišťuje Pavel Rudolf z Energetického ústavu FSI VUT.

Jak funguje vůz, který testuje reakce řidiče? Více čtěte v plné verzi článku na Exportmag.cz

Exportmag.cz

Doporučujeme