Exportmag.cz: Nábytek od Arbydu boduje ve Švýcarsku i ve Švédsku

Plzeňská rodinná firma vyhrála tendr na dodávku vybavení více než 130 pokojů v elitním švýcarském výzkumném středisku CERN. Na pandemii pohotově zareagovala novou řadou nábytku pro práci z domova.

Když v roce 1993 rozjížděl podnikatel Petr Mudra v Plzni malou truhlářskou dílnu, asi ani sám netušil, kde všude bude jednou nábytek a interiérové vybavení pod značkou Arbyd sloužit.

Třeba v kancelářích německé Deutsche Bank, v autosalonech automobilky BMW nebo na studentských kolejích ve Švédsku. Značka vyváží nejen do celé Evropy, ale i do severní Afriky nebo na Blízký východ. Do světa jde v současnosti asi polovina produkce Arbydu a ani období pandemie zahraniční expanzi nezastavila.

Letos naopak firma získala další velkou zakázku, navíc na adrese z nejprestižnějších. Na jaře vyhrála výběrové řízení Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) u švýcarské Ženevy. V tendru se hrálo o dodávku vybavení 133 pokojů, které slouží jako zázemí pro vědce pracující v této organizaci považované za možná nejelitnější výzkumné středisko světa.

Od postelí až po závěsy

Co konkrétně Arbyd do CERNu dodal? „Jedná se o interiérové vybavení a instalaci hotelových pokojů a společných prostor, jako jsou kuchyně a jídelny. Dodávka obsahovala kufrboxy, noční stolky, čela postelí, šatní skříně, koupelnové skříňky, pracovní stoly, ale i závěsy, židle a osvětlení,“ říká Lukáš Mudra, který je v rodinné firmě projektovým manažerem. „Specifikace vybavení nebyla nijak zvláštní. Veškeré dodané zboží musí splňovat určitou třídu nehořlavosti, což je v jaderném výzkumném areálu pochopitelné,“ pokračuje.

Přesto byl tendr v něčem specifický. „CERN neměl zadání výběrového řízení zpracované od projekční nebo architektonické společnosti, tak jak to bývá u podobných projektů standardem. Plno věcí bylo potřeba během přípravy ceny a následně během realizace ještě domyslet,“ podotýká Lukáš Mudra.

Více o exportu společnosti Arbyd v plné verzi článku na EXPORTMAG.CZ

Období pandemie a lockdownů firma Arbyd ustála dobře. „Díky velkému portfoliu zákazníků a výrobků jsme nezaznamenali žádný zásadní pokles objemu výroby,“ uvádí Lukáš Mudra. Společnost navíc získala další velkou zahraniční zakázku – dodávku nábytku za zhruba 25 milionů korun pro budovanou nemocnici ve Švédsku. „Celý tento projekt je nakreslen v online projektové dokumentaci (BIM), která nám i klientovi umožňuje okamžitě sdílet informace. Díky tomu vidíme veškeré změny na stavbě a současně jsme schopni vytáhnout jednotlivé rozměry a informace pro výrobu a instalaci nábytku,“ vysvětluje Mudra.

Tomáš Stingl

Doporučujeme