ExportMag.cz: Naše vize pro Maroko? Vlastní pobočka v Casablance, říká vývozce relé

Moravská společnost ELKO EP je světový hráč ve výrobě průmyslové a domácí automatizace. Vyváží už do více než 70 zemí. V současnosti chce posílit svou přítomnost v Maroku, které vnímá jako bránu na africký kontinent.

Jestli jednou bude někdo sepisovat dějiny porevolučního podnikání v České republice, může si jako prototypový příběh vzít třeba společnost ELKO EP ze Zlínského kraje. Ta kdysi vznikla jako klasická garážová firma. Doslova. V roce 1993 ji zakládal podnikatel Jiří Konečný v malé vesničce Roštění v garáži o ploše pouhých 20 metrů čtverečních. Jeho prvním výrobkem byla spínací jednotka pro elektrické vytápění.

V systému pro domácnost nazvaném Lara spojila firma ELKO EP funkci interkomu, videotelefonu či hudebního přehrávače. Zapojit lze do tohoto systému až 64 zařízení.

Později se ale firma posunula do nedalekého města Holešov, kde má centrálu dodnes, a postupně se vypracovala ve světového hráče. Holding nyní provozuje pobočky ve 14 zemích světa a vyváží už na víc než 70 zahraničních trhů. „Příběh Elka začal podobně jako u jiných firem – v garáži. Zde jsem začal vyvíjet a pájet svá první elektronická relé. Postupně jsem do výroby zapojil celou rodinu i ulici. Dnes je nás v holdingu po celém světě více než 340,“ shrnuje ve videovizitce společnosti její majitel Jiří Konečný.

Firma vyrábí elektroniku pro využití v domácnostech, kancelářích, průmyslových prostorách či hotelích nebo restauracích. Zaměřuje se především na dodávky relé, bezdrátové instalace a nabízí také řešení v duchu internetu věcí nebo chytrých měst. Od roku 2006 zdokonaluje svůj systém iNELS, což je ucelený systém elektroinstalace, který nabízí pro budovy řešení à la „vše v jednom“…

O vývozu společnosti ELKO EP a příležitostech v Maroku si přečtěte více v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz

• Teritorium: Afrika | Česká republika | Maroko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme