Exportmag.cz: Nové letouny nebo robotická tomografie. Výrobci se představili ve Farnboroughu

Společnosti Radalytica, Aero Vodochody, PBS Velká Bíteš, MGM Compro a další české firmy z leteckého průmyslu nabídly své technologie světu na prestižním airshow v britském Farnboroughu. Společná česká účast přinesla nové zakázky.

Na letišti v britském Farnboroughu se v předposledním červencovém týdnu slétly zbrojařské a letecké špičky. Na druhé největší letecké přehlídce na světě nechyběl český stánek zajištěný Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a národní delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem. Například firma Aero Vodochody se na airshow pochlubila novou zakázkou pro britské vzdušné síly a oznámila prohloubení spolupráce s americkou skupinou Patriots Global Traning, která otvírá českým letounům L-39NG cestu do Spojených států.

Česko je silné zejména ve výrobě lehkých letounů. | Zall Jihlavan Airplanes

Letošní ročník Farnborough International Airshow svolal světovou obrannou a leteckou extraligu po čtyřleté pauze. Běžně se tato prestižní akce koná ob rok, tradiční kalendář ale v roce 2020 narušila koronavirová pandemie. Význam letošního ročníku však umocnila nejen vynucená přestávka, ale také v kontextu války na Ukrajině měnící se perspektiva pro obranný, vesmírný i letecký průmysl v Evropě, z nichž se stávají klíčová odvětví.

Jihlavan projednal nové zakázky až za 80 milionů korun

Ve společné expozici se na akci představilo pět českých firem a Asociace leteckého a kosmického průmyslu. Další trojice tradičních českých výrobců vystavovala ve svých stáncích. Do oficiální reprezentace však byly zapojeny i firemní týmy, které přicestovaly po vlastní ose. Delegace tak čítala více než desítku tuzemských podniků, které se potkaly se světovými hráči. V „národním dresu“ jednaly české firmy s vedením světových průmyslových gigantů, jako jsou Boeing, Airbus či Bell Helicopter.

Airshow ve Farnboroughu byla v programu Českých oficiálních účastí MPO první letošní akcí, kde se Česko prezentovalo již jako předsednická země v Radě EU. Na stometrové ploše české expozice se představily tyto firmy: Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ), výrobce leteckých podvozků Charvát AXL, producent hydraulických systémů Jihlavan, opravárenský podnik pro těžkou údržbu Czech Airlines Technics a poskytovatel řešení pro virtuální pilotní výcvik Vrgineers.

Firma Vrgineers darovala simulátor pro výcvik pilotů Ukrajině

Poslední jmenovaná firma přivezla do Farnboroughu své nejnovější brýle pro virtuální realitu XTAL 3, které mají výjimečně široké zorné pole zabírající 180 stupňů v horizontální rovině a 90 stupňů ve vertikální. Ty se staly hitem návštěvnického i zákaznického zájmů. V celkovém součtu měly vystavující firmy v průběhu veletrhu přes 350 jednání se stávajícími a novými zákazníky. Třeba Jihlavan odhaduje potenciál nově rozjednaných zakázek ve Farnboroughu na 70 až 80 milionů korun.

Aero Vodochody uspěly u britského letectva

Delegaci na jednáních doprovázeli zástupci státního podniku LOM Praha a také reprezentanti společností MGM Compro, výrobce a vývojáře komplexních řešení elektrických pohonů a Radalytica, která má unikátní robotický rentgen, jenž odhaluje defekty v letadlech. Do národního týmu se zapojily také společnosti vystavující ve vlastních stáncích: Aero Vodochody, PBS Velká Bíteš a Jihostroj.

Významným odbytištěm pro domácí letecký průmysl je také samotná pořadatelská země. Český letecký export do Británie loni přesáhl 2,8 miliardy korun a zařadil zemi na třetí příčku vývozního žebříčku. Letouny L-159 Alca z dílny největší české letecké továrny Aero Vodochody navíc nově prorazily u britského letectva.

Pod visačkou Drakenu budou české letouny L-159E hrát roli agresora při výcviku britských pilotů.

S čerstvě uzavřeným kontraktem se společností Draken Europe se Aero Vodochody pochlubily právě na airshow ve Farnboroughu. Osmičlenná flotila letounů L-159E společnosti Draken Europe začne brzy létat v roli protivníka/agresora při výcviku pilotů RAF neboli Královských vzdušných sil. Služba je první svého druhu ve Spojeném království a představuje zcela nové výcvikové možnosti v oblasti leteckého výcviku příslušníků RAF. Jde ovšem o koncept nasazení českých letounů, který má Draken již vyzkoušený u amerického letectva.

České letouny přezdívané Medojed využije při výcviku britské letectvo

Naopak za oceán míří Aero s novým letounem L-39NG, který je nástupcem legendárních strojů L-39 Albatros, dosud nejpoužívanějších cvičných vojenských letounů na světě. Letoun L-39NG je integračním projektem českého leteckého průmyslu, který čerstvě získal typovou certifikaci bez omezení, jejíž proces trval více než pět let. Sériová výroba běží v Aeru na plné obrátky. „Podpora exportu hi-tech produkce je jednou z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu, proto jsou letecké výstavy neodmyslitelnou součástí programu českých oficiálních účastí. Jen několik zemí na světě umí vyvinout, vyrobit a certifikovat výcvikový proudový letoun. Plná certifikace a obchodní úspěchy L-39NG na airshow ve Farnboroughu jsou významnými milníky pro celé odvětví, protože prostřednictvím tohoto finálního produktu může Česko uplatnit ve světě celou škálu svých špičkových technologií a schopností,“ konstatoval Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

(red)

Jak funguje unikátní skenovací systém firmy Radalytica?

Jaký nový motor pokřtila na výstavě společnost PBS Velká Bíteš?

Kterou zakázku v oblasti vrtulníků získal podnik LOM Praha?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Nanotechnologie

Doporučujeme