ExportMag.cz: Olpran zkouší prorazit s koly v Chile, z nějž roste ráj cyklistů

Česká rodinná firma dodala první zásilku bicyklů do jihoamerické země, kde se bouřlivě rozvíjí síť cyklostezek. Podpora cyklistiky tam zahrnuje i speciální akce, kdy jsou každou neděli některé hlavní silnice uzavřeny pro auta a vyhrazeny pro kola.

Pandemie zajímavě zamíchala trhem s jízdními koly. Cyklistika se zařadila během covidu k nejoblíbenějším kratochvílím. Lidem jinak zavřeným doma dopřála pohyb a možnost na chvíli uniknout z uzavřených prostor. Prodej bicyklů tak trhal zejména v roce 2021 rekordy a producenti navýšili výrobu.

V chilské metropoli Santiago je každou neděli od 9 do 14 hodin uzavřeno pro auta 40 kilometrů silnic, vládnou na nich v té době cyklisté a bruslaři.

Euforie se ale v posledních měsících otočila proti samotným výrobcům. „Všichni byli namlsaní a mysleli, že to bude nekonečný růst. Teď mají prodejci plné sklady a vyprodávají staré zásoby. Nové objednávky nejsou,“ shrnuje situaci na globálním trhu Boris Nestrašil, provozní ředitel firmy Olpran, která patří k tradičním českým výrobcům bicyklů.

Poptávka aktuálně přeřadila na nižší převod i proto, že v době vysoké inflace a drahých energií klesla kupní síla a apetit zákazníků, kteří nejdřív ze všeho osekávají zbytné výdaje na sport a zábavu. Konkrétně Olpran vnímá ochlazení poptávky nejen přes prodej kol pod vlastní visačkou, ale také přes zakázkovou výrobu, kterou nabízí ve svém závodě v Hořicích i dalším značkám.

Olpran se i kvůli útlumu poptávky snaží otestovat nové exportní trhy. Firma byla v zahraničí velmi aktivní už v minulosti, když prodávala kola hlavně v Rumunsku, Chorvatsku, Slovinsku nebo Maďarsku. V současnosti vyváží rozsáhle na Slovensko a do Polska. A loni úspěšně zkusila otevřít i nejbohatší trh Jižní Ameriky – Chile. Ve dvacetimilionové zemi zažívá jízdní kolo jako dopravní prostředek nebývalý růst popularity. Prodá se tam víc než půl milionu bicyklů ročně. Rekord zatím drží rok 2018 s více než 700 tisíci prodaných kusů…

Jak v praxi fungují akce, kdy jsou hlavní silnice uzavřeny pro auta a vyhrazeny kolům?

Kdo zatím vládne exportu bicyklů do Jižní Ameriky?

Jaká je prognóza celkového vývoje globálního trhu s jízdními koly?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Teritorium: Amerika | Česká republika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme