ExportMag.cz: Programy pracovní migrace letos přinesou novinky

Dlouhodobý nedostatek pracovníků je jednou z překážek, které brání českým firmám ve větším rozletu. Vláda proto nabízí programy, které spojují prvky cílené, výběrové a řízené ekonomické migrace. Oproti loňskému roku se mimo jiné výrazně navýší objem nabízených pobytových oprávnění.

Počátek vládních projektů, režimů a programů zaměřených na usnadnění příchodu kvalifikovaných cizinců sahá v České republice do roku 2012, kdy byl spuštěn první projekt zaměřený na vnitropodnikové převody nejvýznamnějších investorů.

Pro montážní dělníky či obsluhu CNC strojů je určen Program kvalifikovaný zaměstnanec.

Postupem času se přidávaly další projekty, přičemž největší změna přišla v roce 2019, kdy došlo ke spuštění systému vládních programů ekonomické migrace. Ty byly rovněž zakotveny do zákona o pobytu cizinců.

Za celou dobu jejich existence využily vládní programy tisíce společností a bylo do nich zařazeno více než 155 tisíc kvalifikovaných cizinců a jejich rodinných příslušníků, kteří přišli žít a pracovat do České republiky…

Jaké novinky se letos chystají v oblasti zaměstnávání cizinců si přečtěte zdarma v plné verzi článku na portálu ExportMag.cz

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme