Exportmag.cz: S profesionálními designéry začínají víc spolupracovat hlavně nábytkáři

U některých tuzemských firem stále převládá averze k designu kvůli obavě z prodražení výroby a vyšších nákladů, říká Zuzana Sedmerová z Design Centra CzechTrade.

O spolupráci s designéry podle ní ale roste zájem u nábytkářských a dřevozpracujících firem. Stát chystá na pomoc designu nové dotace či podporu firmám na mezinárodních veletrzích.

Za příklad dlouhodobého důrazu na design lze označit třeba výrobky tuzemské firmy Plastia, říká Zuzana Sedmerová.

Design lze skloubit s obchodním úspěchem. Napadá vás nějaký aktuální příklad z českého prostředí?

Modelovým příkladem správného využívání designu je pro mne třeba společnost Plastia. První spolupráce v rámci podpory designu proběhla již před více než třinácti lety. Tenkrát kromě asistence při vstupu na francouzský trh využili také služby designérů z Adresáře designérů CzechTrade. Ve spolupráci s designérem Janem Čtvrtníkem vznikl květináč Calimera a stojany od studia Boadesign. O kvalitě designu hovoří také zisk mimořádně prestižního světového ocenění Red Dot Design Award za oba výrobky. V roce 2011 nominoval CzechTrade společnost Plastia do soutěže Design Management Award. Vyhlašování ceny proběhlo v Estonském Talinu a Plastia si tenkrát odvezla nejen čestné ocenění, ale také cennou zkušenost a inspiraci, jak se dá využívat design v průmyslu a výrobě spotřebního zboží. Troufám si říci, že na úspěchu značky Plastia má design a jeho správné využívání velký podíl.

Takže se investice do designu vracejí i prostřednictvím zviditelnění výrobku na festivalech?

Ano, z nedávných příkladů bych ráda zmínila ještě společnost Wood 4 Ever a její nábytkovou kolekci Signature. Ta vznikla ve spolupráci s designérkou z Adresáře designérů CzechTrade Ivou Bastlovou. Finanční podpora šla z projektu Design pro konkurenceschopnost. Tato kolekce měla tuzemskou premiéru na veletrhu For Interior 2021 a jeden ze solitérů byl součástí expozice Design Centra CzechTrade Design Library na letošním Designbloku. Kolekce Signature je vyrobena z dubového masivu a obsahuje promyšlený bar s různými přihrádkami, skládací stolky dva v jednom, které slouží i jako sedátka, multifunkční kontejner s výsuvnou pracovní deskou na kolečkách, servírovací stolek na kolečkách s odnímatelným tácem. Pro firmu bylo příjemným překvapením, že takto specifické solitéry zaujaly napříč věkovými kategoriemi. Firma zaznamenala bezprostřední zájem o nové produkty a také abnormálně časté focení těchto solitérů a detailů, což pro ni nebylo zcela běžné.

Na festivalu Designblok představilo Design Centrum CzechTrade své služby v působivém prostoru knihovny bývalého kláštera na pražském Smíchově.

Nedávno byla obnovena činnost Design Centra CzechTrade. Které služby nabízí?

Pomáhá s financováním rozvoje designu a podporuje také český design v zahraničí právě prostřednictvím účasti na významných veletrzích. Nabízí také přístup k online databázi Adresář designérů. Centrum bude pokračovat i v nabídce odborných seminářů, workshopů, konferencí a kontaktních fór pro firmy i designéry. Počítáme také s posílením aktivit v rámci mezinárodní organizace The Bureau of European Design Associations a aktivním zapojením do vznikajícího New European Bauhaus.

Jaké dotace nabídne v nadcházejícím roce stát v oblasti designu?

Na kterých veletrzích budou moct české společnosti vystavovat se státní podporou?

Jak má postupovat firma, která se rozhodne aktivně rozvíjet design svých výrobků?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme