Exportmag.cz: Stavebnictví vyjde v Británii z pandemické krize jako vítěz. Rezidenční projekty čeká boom

Spojené království pracuje na velkých dopravních projektech, jako je vysokorychlostní železnice mezi Londýnem, Birminghamem a dalšími městy. Vyrůst má také 40 nových nemocnic a vláda chce zdvojnásobit počet nových bytů až na 300 tisíc ročně, říká vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně Jiří Rak.

Jak silné postavení má stavebnictví ve Velké Británii v porovnání s jinými obory?

Stavební průmysl je bezesporu stálicí ostrovní ekonomiky a je také jedním z jejích největších tahounů. Jedná se o velmi konkurenční a regulovaný trh, který má v rámci Británie několik důležitých specifik. Hodnota britského stavebního průmyslu vzrostla mezi lety 2015 až 2020 o 3,9 procenta na 294 miliard liber. To z něj dělá druhý nejrychleji rostoucí sektor ekonomiky, který zaměstnává až tři miliony lidí. Zároveň je zodpovědný za šest procent HDP. Má dlouhou tradici nejen v samotném Spojeném království, ale představuje také evropského lídra, který určuje trendy v architektuře, designu a technologiích, přičemž extrémní důraz je kladen na bezpečnost a udržitelnost.

Britský stavební průmysl udává trendy celé Evropě, říká Jiří Rak.

Stavební trh v Británii je přitom do tří hlavních kategorií rozdělen následovně: komerční stavby představují 45 procent, rezidenční projekty 38 procent a infrastrukturní výstavba 17 procent.

Začněme těmi projekty v komerčním sektoru. Co zahrnují a jak segment ovlivnila pandemie?

Spadá sem výstavba komerčních a obchodních prostor, letištních budov, ale i škol nebo nemocnic. Obrat komerčního sektoru klesl vzhledem ke komplikacím spojeným s pandemií koronaviru o třetinu. Trhem otřásá velmi pomalý návrat zaměstnanců do kanceláří a obecně nižší poptávka po kancelářských prostorách. Řada obchodů přesouvá své působení z kamenných prodejen do online světa, což má vliv na poptávku. Do velké míry je budoucnost segmentu závislá na vládní podpoře nové výstavby. Zásadním tahounem dalšího růstu v příštích letech bude sektor zdravotnictví.

Stavby železnic a dalších dopravních projektů byly jediným segmentem, který aktivně pokračoval i v průběhu pandemie.

Kolik nových nemocnic země po zkušenosti s pandemií chystá postavit?

Zdravotnictví mělo během nejhorších měsíců pandemie zásadní problémy. Odkryla velké nedostatky nejen v počtu kvalifikovaného personálu, ale také v kapacitách a stavu zdravotnických zařízení napříč zemí. Vláda na tuto situaci reagovala finanční injekcí v hodnotě 3,2 miliardy liber pro celostátní zdravotnický servis (NHS). Peníze budou využity primárně na výstavbu 40 nových nemocnic do roku 2030 a na rekonstrukci dalších 70 zdravotnických zařízení.

Exportmag.cz

Jak se v Británii projevuje přesun byznysu do online prostoru?

Které velké dopravní stavby Britové chystají?

Jak jsou na tom ostrovy se stavbou nových bytů a domů?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Brexit | Zahraniční obchod

Doporučujeme