Exportmag.cz: Světelný tunel a živoucí les ze skla. Mistři z Křišťálového údolí spojili fortel s technikou

Firma Preciosa Lighting z Kamenického Šenova patří k nejvýznamnějším světovým výrobcům originálních světelných instalací. Ty sklízejí díky uměleckému designu a technickým inovacím úspěch v zámoří, v Evropě či na Blízkém i Dálném východě.

Jestliže Spojené státy mají svoje Křemíkové údolí, Česko má pro změnu legendární Křišťálové údolí. A jestli je americké Sillicon Valley světovým epicentrem pro inovační technologie, region na severu Čech zase zůstává světovou špičkou ve výrobě lustrů a svítidel. Místní skláři brzy oslaví 300 let tradice. První dílna na výrobu křišťálových lustrů byla totiž zprovozněna v Práchni u Kamenického Šenova už v roce 1724.

Skleněný les v Dubaji ožil díky nápaditému využití světel.

A výroba přes všechny války, historické změny a hospodářské krize prosperuje dodnes. K řemeslné zručnosti mistrů sklářů současní výrobci přidali netradiční design a technické inovace. Výsledkem jsou moderní svítidla, která si objednávají klienti v arabských zemích, na Dálném východě i v zámoří.

K nejúspěšnějším firmám z Křišťálového údolí patří v současnosti Preciosa Lighting. Ročně realizuje zhruba 300 projektů po celém světě a patří tak mezi globálně nejvýznamnější výrobce svítidel na zakázku. Do zahraničí exportuje 90 procent výrobků, mezi její hlavní odbytiště patří země Arabského poloostrova a Severní Ameriky. Značka spolupracuje s více než 500 umělci, řemeslníky a skláři. „Mezi naše nejnovější instalace patří ty na mezinárodních letištích v Los Angeles nebo v Singapuru či dynamická instalace v novém televizním studiu ve Velké Británii,“ uvádí Jan Volšík, místopředseda představenstva společnosti.

Světelná instalace, která přečká zemětřesení

Firma má v zahraničí 11 poboček od Los Angeles pro Šanghaj. Srdce společnosti ale zůstává v Křišťálovém údolí. „Pyšníme se tím, že prakticky celý proces výroby máme pod jednou střechou v závodě v Kamenickém Šenově. Tam vlastníme také výzkumné a vývojové centrum, které se specializuje na inovace svítidel a testování jejich odolnosti vůči externím vlivům. Například svítidla určená do seizmicky citlivých oblastí testujeme v laboratořích, aby vydržela zemětřesení do určitého stupně Richterovy stupnice,“ ilustruje Jan Volšík.

Instalace Crystal Swell vyvolává různé nálady mimo jiné také prostřednictvím změn barevného nasvícení.

V Los Angeles rozzářil český křišťál letiště

Ukázkou takového odolného svítidla, které má ustát zemětřesení až o síle sedmi stupňů Richterovy škály, je třeba dynamická instalace Crystal Swell na mezinárodním letišti v Los Angeles. Má úctyhodné parametry. Váží celkem čtyři tuny, vysoká je 17 metrů a celková délka použitých křišťálových stuh je 65 metrů.

Dílo prorůstá na výšku skrz tři patra letiště a jeho tvar je inspirován mořskými vlnami. „Instalace dokáže zaujmout nejen třpytem českého křišťálu a originální kompozicí, ale také způsobem svícení. Integrované LED pásky ji promění v magickou světelnou show. Díky programovatelným barevným scénám umožňuje provozovateli vytvářet podnítit emoce spojené s denní i roční dobou a reagovat na události, které hýbou světem i místní komunitou. Nastavením různých scén lze podpořit třeba místní sportovní týmy použitím klubových barev nebo vyvolat pocity vlastenectví na Den nezávislosti díky barvám americké vlajky. Možnosti jsou téměř nekonečné a světlo instalace tak skrze emoce propojuje lidi,“ popisuje Jan Volšík.

Tomáš Stingl

Jak autoři docílili iluze, že se skleněný les v Dubaji pohybuje?

Kde stojí světelný tunel české výroby, v němž si fotí selfie turisté z mnoha zemí?

Jak vypadá křišťálová zahrada se skleněnými motýly na letišti v Singapuru?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Design | Sklo

Doporučujeme