Exportmag.cz: Turbíny, zdravotnická lůžka i letecké podvozky. Česko zvyšuje obchod s Emiráty

Česká mise v čele s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou zamířila koncem ledna podpořit vzájemný obchod do Spojených arabských emirátů. Vývoz do této země už představuje čtvrtinu veškerého českého exportu na Blízký východ.

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou vzhledem ke své strategické poloze na jižním konci Perského zálivu, obrovskému nerostnému bohatství a moderní diverzifikované ekonomice mnohými považovány za hospodářský středobod Blízkého východu. Za pouhých 50 let od svého založení v roce 1971 se SAE v čele s emiráty Dubaj a Abú Dhabí staly nejenom jedním z hlavních světových center finančnictví, obchodu, investic, logistiky a turistického ruchu, ale také dosáhly mimořádných úspěchů na poli jaderné energetiky, kosmického průmyslu, rozvoje infrastruktury a inovací.

Dubaj se chce stát vzorem chytrého města.

Právě do SAE uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR první letošní misi v čele s ministrem Jozefem Síkelou, při níž byla podepsána mezivládní Dohoda o hospodářské a technické spolupráci, která otevírá nové možnosti podpory kooperace mezi ČR a SAE ve strategických oborech.

Země je premiantem v boji proti covidu

Emiráty jsou po Saúdské Arábii druhou nejsilnější ekonomikou Perského zálivu s ročním HDP dosahujícím více než 421 miliard dolarů. V poslední zprávě Světového ekonomického fóra o konkurenceschopnosti se SAE zařadily na 25. místo a zároveň zůstávají v tomto ohledu v pozici lídra arabského světa.

Proti covidu jsou v Emirátech naočkováni už skoro všichni obyvatelé.

Pandemie covidu-19 v posledních letech zasadila ale emirátské ekonomice hned dvojitou ránu. Na jedné straně je to pokles příjmů z prodeje ropy, na straně druhé zpomalení rozvoje neropných odvětví založených na letecké dopravě, cestovním ruchu a službách. V důsledku toho se HDP země v roce 2020 snížilo o zhruba 6,1 procenta.

Nicméně díky efektivnímu nastavení protiepidemických opatření, úspěšné očkovací kampani řadící SAE na 1. místo na světě z hlediska proočkovanosti populace (96 procent) a fiskálním stimulům ve výši 33 miliard dirhamů (to je asi devět miliard dolarů) se ekonomika dostala z krize. Podle prognóz Mezinárodního měnového fondu bude emirátské hospodářství v příštích třech letech růst tříprocentním tempem ročně. Zemi výrazně pomůže nejenom konání Světové výstavby EXPO v Dubaji, která trvá ještě do konce března, ale také pokračující hospodářské reformy vlády. Ta si klade za cíl v rámci nové průmyslové strategie Operation 300bn zvýšit podíl průmyslové výroby na tvorbě HDP z nynějších 17 procent až na 25 procent.

Zároveň má být do roku 2050 transformován energetický sektor s výrazným příklonem k obnovitelným zdrojům (s podílem na energetickém mixu 44 procent), plynu (38 procent) a jádru (6 procent). V srpnu 2020 byl připojen do sítě první jaderný blok elektrárny Barakah na severozápadě země, přičemž další tři bloky jsou ve výstavbě.

Michal Prokop, Oddělení Afriky, Asie a Austrálie, sekce Evropské unie a zahraničního obchodu, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Co všechno do Emirátů vyvážejí české firmy?

Které úspěchy slaví Vesmírná agentura SAE?

Emiráty mohutně zbrojí, jak investují do své armády?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme