ExportMag.cz: V Německu zaujala hra pro nevidomé, ti se podílejí i na jejím vývoji

Neobvykle pojatá desková hra Labyront vyráběná na Vsetínsku se začala prodávat v Německu či Polsku. Hra upoutala tím, že ji díky zaměření na hmatové vjemy mohou hrát také lidé se zrakovým hendikepem.

Na první pohled vypadá jako běžná desková hra. Na první dotek už ne. V deskovce Labyront je všechno od herního plánu přes kostky až po figurky vyrobeno s reliéfními znaky tak, aby se informace daly získat hmatem. Díky tomu si mohou cestu až do středu spletitého labyrintu k ukrytým amuletům užít i lidé se zrakovým postižením, pro které je jinak většina deskových her nedostupná.

Luminiscentní verze Labyrontu ve tmě efektně září.

Podnikatel Miroslav Dančák se rozhodl tuhle mezeru na trhu zaplnit a na vývoji originální hry a jejím rozšiřování souvisle pracuje už víc než čtyři roky. Coby strojař sám vymyslel formu na CNC stroji i celou technologii výroby.

Hmat je i při samotné produkci znovu důležitý smysl, protože jde z velké části o ruční výrobu. I do té by firma chtěla lidi se zdravotním hendikepem zapojit. „Myšlenka je, že hendikepovaný bude vyrábět pro hendikepované. Chvíli už byla dokonce produkce umístěna v jedné chráněné dílně, ale zatím nemáme tak velký odbyt, aby tam mohla fungovat dlouhodobě a pravidelně. Jednou bychom ale chtěli přenechat hendikepovaným výrobu kompletně,“ říká Miroslav Dančák. S nevidomými každopádně autor konzultuje pojetí hry, takže postupně získala technické „vychytávky“, které běžné deskovky nemají. Hrací pomůcky jsou magnetické, na vyžádání firma dodává pravidla v Braillově písmu a online nabízí jejich čtenou zvukovou verzi. Vznikla dokonce luminiscenční verze hry, která ve tmě září…

Proč zaujala hra Labyront v Německu prodejce zaměřené na výrobky pro nevidomé? Více si přečtete zdarma v plné verzi článku na portálu ExportMag.cz

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Design

Doporučujeme