Extrémní počasí na západě USA ohrožuje produkci mandlí

Extrémní sucho spojené s vlnou veder si v Kalifornii vybírá vysokou daň v sektoru produkce mandlí. Zde se vyprodukuje zhruba 80 % celosvětové produkce v hodnotě přes 6 miliard USD.

Vzhledem k nedostatku vody nejsou pěstitelé mandlovníků schopni zajistit dostatečnou závlahu a snižují tak výměry sadů.

Je to prudký zvrat v neúnavném rozšiřování mandloní v kalifornském zemědělském Central Valley, kde klima podobné evropskému Středomoří ve spojení s intenzivní závlahou vytvořily ideální místo pro pěstování stále oblíbenějších ořechů.

Mandloně žíznivé stromy náročné na závlahu, vodu potřebují po celý rok. V posledních 30 letech se ale americký západ výrazně otepluje a snižují se dostupné zásoby vody. A výhled do budoucna nevěští změnu k lepšímu.

Podle amerického ministerstva zemědělství USDA vzrostla produkce mandlí v Kalifornii z téměř 168 tis. tun v roce 1995 na rekordních 1,4 mil. tun v roce 2020. Osázená plocha se více než ztrojnásobila na cca 650 tis. hektarů. Pro letošní rok byl ale odhad produkce snížen na 1,2 mil. tun, přestože se ještě v květnu odhadovala rekordní sklizeň na úrovni 1,5 mil. tun.

Mandle jsou nejvýznamnějším kalifornským zemědělským vývozním artiklem, přibližně 70 % produkce jde na export – hlavně do Evropy, Indie a dalších asijských zemí.

Svůj podíl viny na současném stavu má i rostoucí cena mandlí v předchozích letech, díky které pěstitelé založili sady v místech, kde chybí spolehlivé zásoby vody. Extrémní sucha vysušují vodní zdroje, některá jezera jsou naplněna pouze z 30 %. Státní a federální úřady snižují množství vody disponibilní pro zemědělství, což nutí pěstitele nechat pole ladem nebo přejít na pěstování plodin, které spotřebují méně vody.

Autor: Petr Ježek. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme